Tehno
59 prikaza

Facebook će vas uskoro prepoznati čak i ako vam se ne vidi lice

Selfie
Thinkstock
Facebook već sakuplja informacije putem vaših fotografija kako bi vašim prijateljima prepručio da vas označe na svojim fotografijama, no tu neće stati

Čini se da jedna od najpopularnijih društvenih mreža planira stvari podići na novu razinu. Naime istraživači iz Facebookove ekipe za umjetnu inteligenciju već neko vrijeme rade na razvoju tehnologije koja bi trebala prepoznati osobu čak i kad njezino lice nije jasno vidljivo na fotografiji.

Algoritam proučava više od 100 dijelova tijela, a koristi se u kombinaciji s prepoznavanjem lica i cijelog tijela. Osnovna ideja je da bi se ista osoba mogla prepoznati na različitim fotografijama u različitim pozama.

Ekipa je testirala ovu metodu na 37.000 fotografija s Flickr Commonsa, te tvrde da su postigli 83 posto preklapanja na 581 osobi. Svoja otkrića, koja navodno ne planiraju odmah provoditi na Facebooku, predstavili su ranije ovog mjeseca na konferenciji Computer Vision Foundation.

Zanimljivo je da je u prošlosti mogućnost prepoznavanja na Facebooku izazvalo dosta negativnih komentara.

Upravo stoga je Facebook prošlog tjedna odustao od europskog lansiranja nove aplikacije za dijeljenje fotografija, a još 2012. godine morali su odustati i od korištenja alata za prepoznavanje lica u Europi, kako bi se uskladili s europskim zakonima o očuvanju podataka, piše BBC.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.