Tehno
185 prikaza

Facebooku ni afera nije naštetila - i dalje bilježi rast

Mark Zuckerberg
Andrej Sokolow/DPA/PIXSELL
Uoči novog svjedočenja Mark Zuckerberg sigurno lakše spava kad zna da mu Cambridge Analytica nije naškodila

Početak ove godine korisnici Facebooka pamtit će po velikoj aferi krađe podataka koja je u centar javnosti dovela britansku kompaniju Cambridge Analytica. Iako je kompanija zbog lošeg publiciteta i sveg otkriveno u aferi u kojoj se zapravo 'trgovalo' privatnim podacima koji su se navodno koristili u raznim političkim kampanjama, ostala bez posla, čini se kako je divovski Facebook prošao gotovo neokrznuto. 

Upotreba podataka tako je čak i porasla, kako piše Business Insider. Broj korisnika ove društvene mreže na mobitelima u stalnom je porastu, a u jeku afere, tijekom travnja, zabilježeno je 188,6 milijuna korisnika. Porasla je i količina vremena kojeg ovi korisnici provode na Facebooku.

No tu nije kraj pozitivnih vijesti koje stižu za Facebook, unatoč tome što je njihov čelnik Mark Zuckerberg pred američkim kongresom prošlog mjeseca morao odgovarati na niz pitanja o funkcioniranju Facebooka. Podaci Deutsche Bank pokazuju kako je 'čistka' više od 583 milijuna lažnih računa koji su pratili rusko uplitanje u američke izbore "imala malog ili gotovo nikakvog utjecaja na doseg publike". Grafički podaci pokazuju kako je oglašavanje zapravo poraslo. 

Ilustracija o povezanosti Cambridge Analytice i Facebooka Špijunaža Top News Cambridge Analytica: Dilali podatke 87 milijuna ljudi i propali

Ova otkrića uz još neka druga istraživanja bilježe kako se povjerenje u Facebook zapravo povećalo od kada je zviždač Christopher Wylie otkrio javnosti kako je Cambridge Analytica zloupotrijebila podatke više od 87 milijuna korisnika Facebooka. I dok je svjedočio pred američkim kongresom Zuckerberg je tvrdio kako afera nije ostavila puno traga na korisnicima Facebooka, tj. na njihovom angažmanu na ovoj društvenoj mreži. Rekao je tada Kongresu kako je "neznatan broj korisnika" obrisao svoj profil u jeku ove afere. 

Ovi podaci bit će vjetar u leđa Zuckerbergu dok se priprema za još jedan tjedan u kojem će sjediti na vrućem stolcu, i ovaj put pred članovima Europskog parlamenta odgovarati na niz pitanja o radu Facebooka, lažnim vijestima, regulaciji, zaštiti osobnih podataka i sl.

Mark Zuckerberg | Author: AARON BERNSTEIN/REUTERS/PIXSELL AARON BERNSTEIN/REUTERS/PIXSELL

Zuckerberg će svjedočiti pred Odborom za građanski slobode, pravosuđe i domovinu i detaljno analizirati korištenje osobnih podataka. Posebni naglasak stavit će se na mogući utjecaj na izbore u EU, posebno iz straha kako je Cambridge Analytica, navodno, utjecala na niz političkih izbora diljem EU ali i svijeta.Strahuje se kako su imali i utjecaj na referendum oko Brexita 2016. godine. 

Njegovo svjedočenje dolazi i uoči nove europske regulative o zaštiti privatnih podataka GDPR-a, koji bi trebao zaživjeti 25. svibnja. 

"Jako smo zainteresirani kako će se Facebook i ostale velike platforme tijekom svog rada nositi sa GDPR-om. No veliko pitanje za nas je i loša upotreba standarda za zaštitu podatak u SAD-u", rekao je Claude Moraes, britanski član spomenutog odbora.

Facebook u Europi ima 370 milijuna korisnika, što je više nego u SAD-u Kanadi zajedno. Zuckerberg je tijekom svjedočenja pred američkim kongresom preuzeo odgovornost za sve što se dogodilo, ispričao se korisnicima i najavio kako će se ispitati i sve ostale aplikacije kojima se putem Facebooka može pristupiti. 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.