Tehno
113 prikaza

Finci tvrde: Imamo nešto bolje od Googlea

Google
Press Association/PIXSELL
Stručnjaci u Finskoj kreirali su nešto efikasnije od poznate tražilice

Finski znanstvenici izumili su novu tražilicu - SciNet - za koju tvrde kako je bolja i učinkovitija u pretraživanju interneta od sadašnjeg Googla. 

SciNet kreirali su stručnjaci na Institutu za informacijske tehnologije (HIIT) u finskom Helsinkiju, a namijenjen je za složene upite poput onih kada korisnik ne zna kako bi svoje pitanje pojednostavio, donosi Independent

Finski Google | Author: Twitter/ Die Welt Twitter/ Die Welt

Na njoj se trenutno mogu pregledavati znanstvene publikacije, odakle joj potječe i samo ime. Kako bi ju komercijalizirali, istraživači su osnovali i tvrtku Etsimo Ltd.

Tražilica radi na principu vizualizacije riječi, a korisnicima prikazuje temu poput radara, te signalizira koliko je jedna pretraga povezana s drugom. Korisniku odmah nudi i alternativni upit koji mu možda nije ‘pao na pamet’. Evo kako izgleda pretraga na ovom ‘vizijskom stroju’:

“Pretraga je česta sve dok se ne usredotočimo na nju. No, SciNet rješava te probleme”, kaže koordinator projekta Tukka Ruotsalo. 

“Jednostavnije je za one koji prepoznaju što žele iz opcija koje im nudi SciNet tražilica i prije nego li u nju upišu željeni pojam”.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.