Tehno
504 prikaza

Hakirali NSA i ukrali programe za špijuniranje

NSA
Wikipedia
Stručnjaci za online sigurnost sada su zabrinuti da bi NSA-ini špijunski alati mogli postati dostupni kriminalcima i hakerima diljem svijeta

Elitni hakeri američke Nacionalne sigurnosne agencije (NSA) godinama su 'upadali' u korisničke račune diljem svijeta, prikupljali podatke, analizirali ih i spremali u svoju bazu. 

No, sada su se oni našli na meti hakera. Naime, hakerska grupa The Shadow Brokers objavila je kako su 'provalili' u NSA-in sustav i ukrali programe koje ova agencija koristi za hakiranje i špijuniranje korisnika.

Kako bi dokazali svoje tvrdnje, objavili su dio ukradenog programa, čija je svrha 'upadati' u računala. 

Ista grupa obećala je kako će organizirati 'cyber aukciju' na kojoj će se zainteresirani nadmetati za ove programe, što je digitalni ekvivalent stavljanja ukradenih vojnih projektila na prodaju. 

Hakeri tvrde da je ukradene programe dizajnirala i programirala tzv. Equation grupa, za koju se sumnja da je dio NSA-a, u suradnji sa špijunskim odjelima iz Australije, Kanade, Novog Zelanda i Ujedinjenog Kraljevstva. 

Stručnjaci za online sigurnost sada su zabrinuti da bi NSA-ini špijunski alati mogli postati dostupni kriminalcima i hakerima diljem svijeta

"Ovo definitivno izgleda kao jedan od alata koje NSA koristi", rekao je Matt Suiche, francuski stručnjak za online sigurnost nakon što je detaljno analizirao program koji je hakerska grupa objelodanila.

"Najviše zabrinjava što su ovi hakerski instrumenti pomno 'upakirani' što znači da ih se može lako koristiti", rekao je Suiche.

Profesor Justin Cappos s njujorškog Sveučilišta slaže se s francuskim kolegom.

"Ovo je opasno. Ljudi koji žele hakirati nekoga, a dosad nisu znali kako, sada to mogu učiniti."

Stručnjaci diljem svijeta ujedinili su se kako bi analizirali dostupne podatke u nadi da će otkriti kolika je potencijalna prijetnja ako hakerska grupa zaista ponudi ove alate na prodaju. 

Zaključili su da je velika vjerojatnost da su programi zaista ukradeni od NSA-a. 

O cijelom slučaju oglasio se i Edward Snowden, zviždač koji je razotkrio tajno masovno prikupljanje podataka upravo ove agencije o građanima SAD-a i drugih država. Ubrzo nakon što je 2013. godine medijima razotkrio misiju NSA-a i podijelio velike količine dokaza, savezni tužitelji su optužili Snowdena za špijunažu, a on je pobjegao u Rusiju gdje je zatražio azil, koji mu je i odobren. Snowden se i danas nalazi ondje, a redovito sudjeluje u raspravama na Twitteru, gdje i komentirao ovaj slučaj. 

Izrazio je svoju zabrinutost da vlasnici ukradenog programa mogu uzrokovati hakerske napade koji će izgledati kao da su došle od strane američkih tajnih agencija, što može narušiti odnose SAD-a i zemlja saveznica.

Iz NSA-a zasad nisu komentirali slučaj.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • madhacker 11:47 17.Kolovoz 2016.

    I to će imati velike posljedice pogotovo jer neki od napada SAD je izvršio kako bi utjecao na izbore svojih saveznika. I TO MOŽE NARUŠITI ODNOSE IZMEĐU "SAVEZNIKA" I SAD-a! https://twitter.com/Snowden/status/765515289719148544

  • madhacker 11:47 17.Kolovoz 2016.

    Snowden je jasno i kratko rekao kako se sada prijašnji napadi koji su povezani sa serverom s kojeg su ukradeni ti alati mogu povezati sa SAD-om. https://twitter.com/Snowden/status/765515087062982656