Tehno
238 prikaza

Hrvati među najaktivnijim 'piratima' na svijetu

Haker radi na kompjuteru
Thinkstock
Hrvatska se našla na visokom mjestu zemalja čiji korisnici skidaju sadržaj putem piratskih stranica

Unatoč mnogim legalnim opcijama skidanja online sadržaja, piratstvo je i dalje popularno. Svakog dana milijuni korisnika posjećuju ilegalne stranice s kojih skidaju filmove i glazbu. 

Tvrtka MUSO analizirala je podatke s 14.000 najvećih stranica koje nude piratske sadržaje te je objavila da su u proteklih godinu dana korisnici posjetili te stranice čak 141 milijardu puta

Najviše korisnika dolazi iz SAD-a, s 10 milijardi posjeta piratskim stranicama. 

Podaci pokazuju i kako je mnogi Europljani posjećuju ovakve stranice. Na prvom mjestu nalazi se Latvija gdje čak 46 posto internetskih korisnika posjećuje piratske stranice. Na drugom mjestu nalaze se korisnici iz Bugarske s 27 posto, a na trećem mjestu našla se Litva.

Hrvatska je na visokom četvrtom mjestu, a podaci pokazuju da čak 23 posto Hrvata koji koriste internet skidaju sadržaj s piratskih stranica. 

Za usporedbu, manje od 2 posto Nijemaca koristi ovakve stranice, a Vijetnam bilježi jednu od najmanjih stopa piratstva s nešto više od 1 posto korisnika. 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.