Tehno
93 prikaza

Hrvati u tri mjeseca na mobitel pričali 2,1 milijardi minuta

Mobiteli
Davor Visnjic (PIXSELL)
Za razliku od prometa u mobilnim mrežama, sms poruke i razgovor preko fiksnih linija bilježe konstantni pad

U mobilnim mrežama u Hrvatskoj u prvom tromjesečju ove godine utrošeno je 2,1 milijarda minuta, što je gotovo jednako kao i u istom razdoblju prošle godine i ujedno prvo razdoblje nakon niza godina bez značajnijega porasta te potrošnje, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Uobičajeno, u mobilnim (pokretnim) mrežama većinu minuta u prvom tromjesečju ove godine, odnosno 99 posto ili 2,09 milijardi, korisnici su utrošili u unutarnjem prometu, što je tek blagi porast od 0,3 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, dok su u međunarodnom prometu utrošili 18 milijuna minuta ili oko 3 posto manje.

U mobilnim je mrežama i u prvim mjesecima ove godine nastavljen pad broja SMS poruka, od gotovo 10 posto, sa 669 milijuna tih poruka, a sličan je postotak pada zabilježen i s gotovo 4 milijuna MMS poruka u tim mrežama.

S druge strane, u fiksnim (nepokretnim) mrežama nastavljen je dugogodišnji pad potrošnje minuta, koji je u prvom tromjesečju ove godine bio 11,5 posto s utrošenih 580 milijuna minuta, od čega je 559 milijuna minuta ostvareno u unutarnjem prometu, ali je i u njemu kao i u međunarodnom i dalje prisutan pad potrošnje minuta.

U podatkovnom prometu nastavljen je rast iz zadnjih par godina te je u prvom tromjesečju podatkovni internetski promet iznosio 159 milijuna GB (gigabajta) i bio gotovo 40 posto viši nego u prvom tromjesečju 2015.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.