Tehno
435 prikaza

Kako igranje Tetrisa može promijeniti mozak

Tetris na Game Boyju
Thomas Eisenhuth/DPA/PIXSELL
Sve ono vrijeme koje ste proveli na Game Boyju ili prikraćujući vrijeme uz spori internet, možda se isplatilo

U novom videu BrainCrafta, obrazovne emisije PBS Digital studija, objašnjeno je što Tetris čini mozgu. A većinom je riječ o dobrim stvarima.

Prema tvrdnjama u videu, istraživanja su pokazala da ako igrate Tetris oko sat i pol tjedno tijekom tri mjeseca: može doći do zadebljanja dijelova moždane kore, drugi dijelovi mozga mogu postati učinkovitiji i može se smanjiti broj ponovnog proživljavanja stresnih događaja kod osoba s PTSP-om.

Naravno, moramo istaknuti da bi bilo koja stvar koju ponavljate tri mjeseca, mogla promijeniti strukturu vašeg mozga. Ali ono što Tetris čini toliko 'zaraznim' jest činjenica da on apelira na našu prirodnu želju za organizacijom, dovršavanjem zadataka i postizanjem ciljeva. Igra vam konstantno pruža osjećaj neizvršenih zadataka, jer uvijek postoji nova kocka koju treba negdje 'spremiti', što 'navuče' mozak na igru.

Doduše, budući da nisu svi ljudi isti, ni Tetris neće jednako utjecati na sve. Ali u svakom slučaju riječ je o igri koja oduvijek fascinira znanstvenike, te je već izvršeno nekoliko istraživanja kako bi se otkrilo na koji način ona utječe na ljudski mozak, snove i formiranje navika. A poznat je čak i 'tetris efekt' što je pojam koji opisuje kako možemo promijeniti način na koji razmišljamo o svojem okruženju, piše Huffington Post.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.