Tehno
1201 prikaza

Kineski IT buržuji ruše Amere na listi najbogatijih

Bogataši
Thinkstock
Među kineskim milijarderima devet od deset najbogatijih svoju imovinu steklo je u digitalnoj ekonomiji

Početkom godine objavljeno je da je Kina s gotovo 600 milijardera pretekla Sjedinjene Države, koje ih imaju malo više od 500. Ukupno, američki su milijarderi još bogatiji nego kineski, ali i tome će u doglednoj budućnosti, po svemu sudeći, doći kraj. 

Zanimljivo je da je među kineskim milijarderima, osobito mlađe generacije, onih do 40 godina, devet od deset najbogatijih, prema američkoj TV kući CNBC, svoju imovinu steklo u digitalnoj ekonomiji.

NAJSKUPLJA RASTAVA

Jedan od njih, Zhou Yahui, s bogatstvom većim od dvije milijarde dolara, osnivač je tvrtke za internetske igre Kunlun, koja je kineski partner poznatog finskog proizvođača igara koji je proizveo Angry Birds. 

Početkom godine Yahui je kupio većinsko vlasništvo u tvrtki za internetsko partnerstvo (dating) Grindr. Zabavno se ta činjenica poklopila s njegovim razvodom, u kojem je bivšoj supruzi Li Qiong ostavio pola svog bogatstva, 1,1 milijardu dolara. To je dosad najskuplji kineski razvod, no ne treba se brinuti, Yahui neće ostati siromah.

MATEMATIKA ZA KLINCE

Kineska su djeca među najuspješnijima na školskim testovima. Opsjednutost Kineza uspjesima u školi iskoristio je Zhang Bangxin, čije je bogatstvo, stečeno na školskim tečajevima, od 2010. godine ponuđenim i na internetu, dostiglo 2,3 milijarde dolara.

Kuriozitet je svakako da TAL (tako se zove tvrtka), već za djecu od dvije godine nudi poduku i iz matematike.

I Yao Jinbo, vlasnik najveće kineske internetske trgovine s više od 200 milijuna mjesečnih korisnika, bogatiji je od dvije milijarde dolara.

Početkom 2011. godine firma koju je tek osnovao imala je veliku krizu povjerenja kupaca. Plaćeni oglas za radna mjesta, koji su stavili na vrh svoje stranice, bio je prevara u kojoj su mnogi korisnici izgubili, a Jinbo je stavljen na listu najvećih menadžerskih razočaranja te godine. 

No što Kineza ne “ubije”, to ga ojača. Jinbo se oporavio i uvrstio u milijardere. Napokon, He Zhitao i Pang Shendong, s bogatstvom većim od milijarde dolara, vode svaki svoju tvrtku za poslovni i administrativni softver.

NENADMAŠNI JACK MA

Prethodni su milijarderi mlađi od 40 godina. Među onim “starijima” nenadmašni su Jack Ma (više od 27 milijardi dolara), izvršni direktor “kineskog eBaya i kineskog Amazona” - Alibaba Grupe, zatim Robin Li (pretpostavlja se više od 10 mlrd. dolara), čelnik tvrtke Baidu, kineskoga Googlea, te Ma Huateng, vodeći čovjek Trncenta, društvene mreže koja nudi i komercijalne usluge, a čije je bogatstvo sigurno veće od pet milijardi dolara.

Pedesetdvogodišnji Jack Ma prvi je kineski celebrity biznismen. Prvi je koji se pojavio na naslovnici magazina Forbes, a o njemu je nedavno izišla i prva cjelovita američka poslovna biografija.

Jedan od detalja u njoj je i susret u švicarskom Davosu s Markom Zuckerbergom, kad su razmijenili brojeve telefona. Sljedeći susret bio je u Kini, nakon što ga je “Mark prvi nazvao”.

Pojedinosti iz života su prava romantična priča o uspjehu, koja kao da je dizajnirana radi poticanja poduzetništva.

Kao dijete Ma je upoznao australske turiste u Kini, kojima je prišao ne bi li s njima prakticirao engleski.

Ostali su prijatelji cijeli život, a Australac mu je i dijelom pomagao u školovanju. Ime Jack dobio je zato što strancima nije bilo blisko njegovo kinesko ime Ma Yun. 

Nakon škole pokušavao se upisati na nekoliko fakulteta, ali bez uspjeha. Napokon, uspio je završiti engleski, nakon čega je odbijen na 30 natječaja za posao – nitko ga nije htio.

Prije nego što je osnovao Alibabu, pokrenuo je internetski poslovni adresar koji se smatra jednom od prvih kineskih internetskih kompanija.

Alibaba navodno ima više od 100 milijuna korisnika - dnevno! Prema nekim mjerilima, Alibaba je najveća e-commerce platforma na svijetu. 

No u tom svijetu milijarde koje označavaju količinu novca nisu jedino mjerilo bogatstva. Ono se pokazuje i u ukusu. Vlasnik je nekolicine europskih dvoraca i luksuznih posjeda u SAD-u. 

Osim toga, pozvan je da predaje na nekolicini vodećih sveučilišta.

Poput tipičnog estradnog biznismena, Jack Ma, to jest njegova supruga, podastrli su javnosti detalje iz svog privatnog života, pa čak i činjenicu da im je dijete postalo ovisno o računalnim igrama jer mu se oni, zabavljeni poslom, nisu imali vremena posvetiti. 

Osim intimnih detalja knjiga je puna srceparajućih maksima (nije to zbog novca nego zbog ostvarenja snova) ali i svjedočanstvo o nevjerojatnoj volji za uspjehom koja karakterizira kako kineske učenike tako i biznismene. Oni nikad ne odustaju.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.