Tehno
1662 prikaza

Kriptovalute su nestabilne i mogle bi srušiti internet

Reklama za bitcoin
1/2
Toru Hanai/REUTERS/PIXSELL
Kriptovalute su nestabilne, konzumiraju previše energije i objekt su prevelikog broja manipulacija i prevara

Svijet kriptovaluta nije spreman da bude u centru financijske pozornosti, a što se tiče glavnih financijskih usluga, to nikada neće ni biti, smatra to Banka za međunarodna poravnavanja (BIS). U svom godišnjem izvješću, surovom članku na 24 stranice, naglasili su kako bitcoin i slične kriptovalute imaju "niz nedostataka" koje će ih spriječiti da ispune očekivanja koja su potaknula eksploziju interesa i ulaganja. 

Ova 88-godišnja institucija sa sjedištem u Baselu u Švicarskoj, kaže kako su kriptovalute nestabilne, konzumiraju previše energije i objekt su prevelikog broja manipulacija i prevara, te tako ne mogu biti temelj financijske razmjene u svjetskoj ekonomiji. 

Navode i decentraliziranu prirodu kriptovaluta, u kojoj su stvoreni Bitcoini i njihovi imitatori, u kojoj se razne transakcije obrađuju na distribuiranoj mreži računala, što je zapravo, kako naglašavaju, temeljni nedostatak, a ne ključna snaga. 

U jednom od najzanimljivijih otkrića, analizirali su što je potrebno kako bi softver koji podržava bitcoin obradio digitalne maloprodajne transakcije koje se trenutačno obavljaju putem nacionalnih platnih sustava. Kako je riječ o enormnoj veličini, koja postaje sve veća i veća, stručnjaci smatraju kako će nadvladati sve, od individualnih pametnih telefona do servera, piše Bloomberg.  

Bunker u Alpama Legendarni čuvar Ekonomix Bunker bogataša: U planini sakrili milijarde u bitcoinima

"Taj povezani sustav komunikacije tog volumena mogao bi zaustaviti internet", stoji u njihovom izvješću. Naglašavaju kako utrka tzv. rudara bitcoina zahtjeva toliku količinu energije, koja je sada razmjera onoj koju koristi država poput Švicarske. 

"Kako bi to rekli jednostavnim jezikom, ova potraga rapidno postaje katastrofa za zaštitu okoliša", naglašavaju. 

Ova banka odmjerava situaciju u ključnom trenutku za razvoj i upotrebu bitcoina. Čak i dok su Goldman Sachs Group Inc., New York Stock Exchange i druge institucije poduzele niz koraka kako bi svojim klijentima ponudili pristup ovom novom tržištu, Američka komisija za reguliranje i trgovinu vrijednosnim papirima otkrila je kako su novi digitalni tokeni prepuni nedostataka. 

Rudarenje kriptovaluta | Author: CHRISTINNE MUSCHI/REUTERS/PIXSELL CHRISTINNE MUSCHI/REUTERS/PIXSELL
U isto vrijemo hakeri diljem svijeta redovno napadaju upravo kriptovalute. Samo prošlog tjedna Bitcoin je zabilježio pad nakon što je južnokorejska burza javila kako je hakirana. Zabilježen je pad od 0.8 posto na 6,449 dolara od 11:19 u New Yorku. 

Izvješće pokazuje i zabrinutost kako će bez obzira na genijalnost ove valute, takve transakcije biti sve teže i teže zaštiti kad budu sve više i rasle.

Kada je ovaj decentralizirani anonimni sistem predstavljen 2009. godine brzo se pokazao odličnim alatom za osiguranje trgovine računalnih entuzijasta, mreže prijatelja, ali i kriminalaca na crnim digitalnim tržištima, stoji u dokumentima objavljenima od strane neprofitne organizacije Nacionalnog biroa za ekonomska istraživanja iz Cambridgea

I dok obožavatelji guraju ove usluge kako bi razvili platformu za masovno tržište koju bi upotrebljavale kompanije i vlade, osiguranje bi možda moglo postati preskupo, zaključuje Eric Budish, autor studije i profesor ekonomije sa Sveučilišta Chicago.

Po podacima CoinMarketCap vrijednost tržišta kriptovaluta ove je godine zabilježila pad od 53 posto na 280 milijardi dolara. 

Ilustracije kriptovaluta Cyber budućnost Tehno Kriptovalute - banke su im bile žrtve, a sad ih kopiraju

BIS naglašava kako je blockchain i tzv. distribuirana tehnologija glavnih knjiga, donijela niz pogodnosti svjetskom gospodarskom sistemu. Softver tako omogućava učinkovite međunarodne uplate, a trgovinska razmjena, tj.poslovanje izvoza i uvoza koji se još uvijek oslanja na faksove i akreditive, mogla bi iskoristiti poboljšanja koja nude programi povezani s blockchainom.

No naglašavaju kako ovo veliko postignuće, mogućnost jedne osobe da nešto vrijedno pošalje drugom lako i jednostavno poput običnog emaila, je zapravo i Ahilova peta. Jednostavno je riječ o riskantnom potezu na nizu nivoa, koji onemogućava razvoj globalnog gospodarstva na mreži bez ikakvog središta, centra. 

"Povjerenje može ispariti u bilo kojem trenutku zbog krhkosti decentraliziranog konsenzusa kroz koji se transakcije bilježe. Ne samo da tako u pitanje dovode i finalizaciju pojedinačnih plaćanja već to znači i da se kriptovalute jednostavno mogu zaustaviti, što će dovesti do potpunog gubitka njihove vrijednosti", zaključuje se u izvješću. 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.