Tehno
3082 prikaza

"Mama mi je umrla, a ja moram raditi u rudniku"

Djeca u rudnicima kobalta
1/6
Amnesty International
Baterije, mobiteli, električni automobili, svi oni koriste elemente koje kopaju djeca robovi

Za paštetu se kaže da je bolje ne znati kako nastaje. Slična stvar je i s elektronikom koju ovog trenutka držite u ruci ili u džepu. Mobiteli i računala doista su čuda moderne tehnologije, ali kako nastaju, vjerojatno je bolje ne znati. Naime, neki od ključnih elemenata za baterije i kondenzatore dolaze iz nekih od najgorih zemalja na svijetu.

Kobalt i koltan upravo su takvi elementi, a oni dobrim dijelom dolaze iz Konga. Subsaharska Afrika doista ne uživa ugled kao lagodno mjesto za život, a kad se u obzir uzmu interesi međunarodnih kompanija, svima je jasno da tamo život postaje još teži. 

"Djeca i odrasli u groznim uvjetima rade i kopaju kobalt koji kasnije ulazi u opskrbne lance najvećih svjetskih kompanija", stoji u jednom od izvješća Amnesty Internationala. Kobalt je, inače, jedan od najvažnijih elemenata za proizvodnju litij-ionskih baterija. Sve većom proizvodnjom električnih automobila raste i potražnja za baterijama, a to znači da najsiromašniji opet plaćaju najveću cijenu. 

"Ujutro, kad se probudim, osjećam se grozno samo pri pomisli da se moram vratiti. Sve me boli", ispričao je mali Richard novinarima britanskog Sky Newsa. 

Njegov mlađi prijatelj Dorsen (8) kazao je: "Rad ovdje je patnja. Mama mi je već umrla i ja moram raditi po cijele dane ovdje".

Elektronički otpad Galaxy Note 7 Tehno Samsung baca tone kobalta, srebra, zlata...

Dorsenov otac također traži kobalt, ali on kopa tunele u nadi da će naići na dragocjenu rudu. U trenutku kad ih je posjetio Sky News danima nije pronašao ništa, a to znači da njih dvojica danima nisu jeli ništa. "Moramo pronaći minerale. Da ih pronađem puno, mogao bih ga poslati u školu, ali nikad nemamo novca za to. Ono malo novca što imamo nam nije dovoljno ni za hranu", suznim očima priča njegov otac. 

Druga važna ruda je koltan od kojeg se dobiva tantal, često korišten u proizvodnji kondenzatora. Prisiljene zbog siromaštva, majke s malom djecom odlaze u rudnike tražiti koltan, a budući da su čestice koltana iznimno malene lako ulaze u pluća što dovodi do teških plućnih oboljenja, kako majki, tako i djece. Kilogram čistog kobalta košta nešto više od 80 dolara, ali djeca i majke rade za tek nekoliko centa dnevno.

Država im nije sposobna pomoći zato što razne paravojne formacije održavaju kontrolu nad tim dijelom svijeta, a velike kineske korporacije se bogate. Oni su jedini spremni plaćati reket lokalnim moćnicima i stvarno ih nije briga za okoliš pa pristaju poslovati u ratnim zonama kakav je Kongo.

Naravno, daleko od toga da Apple ili BMW ne kupuju baterije koje nastaju od kobalta iz Konga, ali njihova krivnja je nešto manja nego krivnja proizvođača baterija.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.