Tehno
1440 prikaza

Našli su način kako ćemo telepatski upravljati dronovima

Upravljanje dronom mislima
YouTube
Ako mislite da je to revolucionarno, pogledajte u kojem smjeru tek razvijaju ovu tehnologiju

Ako im uspije razviti takvu tehnologiju, vjerojatno će uspjeti pronaći i nekoga voljnog da im dopusti da mu u mozak ugrade implantat kojim bi mislima upravljao dronom. DARPA, istraživački odjel Američke vojske, donosi Big Think, u fazi je testiranja tehnologije koja bi trebala dovesti do toga da operater odnosno upravljač drona letjelicom upravlja svojim pukim mislima.

Tehnologija bi trebala misli iz ljudskog mozga pretvarati u kod i razviti sučelje koje direktno povezuje ljude i bespilotne letjelice.

Scene iz Netflixove dokumentarne serije "Wormwood" ("Pelin") Tajni dosjei Kultura 'Wormwood': Kako je biološko oružje CIA-e postalo hit

DARPA je jedan od najizdašnijih izvora tenoloških inovacija još od svog osnutka 1958., iza nje stoje stvari poput Interneta, GPS-a, tehnologija koje razvijaju hipersonične bombardere brzine preko 20.000 kilometara na sat, stealth odnosno "nevidljive" tehnologije i mnogočega drugog. A to su tek stvari koje znamo.

Nasuprot tog popisa stoji popis mnoštva tehnoloških dostignuća za koje javnost ne zna. DARPA je istraživanja kontrole pomoću misli provodila u Pittsburghu između lipnja 2016. i siječnja 2017. U njima je, pisao je Daily Beast, sudjelovao paralizirani dobrovoljac Nathan Copeland kojega su opremili s nečime što su nazvali "dvosmjernim živčanim sučeljem".

Uz tu tehnologiju Copeland je bio u stanju upravljati dronom na kompjutorskoj simulaciji, i to dok je držao formaciju u zraku usporedo s druge dvije letjelice u istoj simulaciji. Beast je u istom članku naveo da je Copeland svoje misli usmjeravao preko implanta usađenog u lubanju, dok je EEG omogućavao njegovu komunikaciju s kompjuterskom simulacijom.

Suštinski, kompjuter je tumačio Copelandovu misao "lijevo" ili "desno" i to je provodio u djelo. S druge strane, operacije koje je izvodio dron, vraćaju se operateru kao snažan osjećaj "haptičkog odgovora".

Minijaturni helikopter SureFly Revolucionarno Tehno Mini-helikopter nalik dronu može sletjeti i na parkiralište

Haptička tehnologija je mehanička stimulacija koja se koristi u kreiranju virtualnih objekata u kompjuterskim simulacijama kako bi se u simulaciji lakše manipuliralo stvarima i kako bi se pojačao osjećaj stvarnosti.

Puko misaono upravljanje dronom zapravo već nekoliko godina više nije posebno spektakularan uspjeh. Time se bez problema bave bolja sveučilišta, kao što video pokazuje snimku sa Sveučilišta Florida. Kvaka je danas u nečemu drugome.

Za Defense One direktor biotehnološkog ureda DARPA-e Justin Sanchez nedavno je rekao da danas "signale iz takvih letjelica mogu vraćati direktno u mozak na takav način da osoba može doživljavati okolinu drona". Naslov je tada išao u smjeru "telepatskog upravljanja dronovima", no to ipak još uvijek nije baš tako, iako najavljuje takve razmjere.

Upravljanje dronom mislima | Author: YouTube YouTube

Sljedeći cilj u razvoju ove tehnologije je da se omogući slanje slike iz drona u mozak onoga koji njime pilotira. Za onaj rujanski članak u Daily Beastu prostetski stručnjak sa Stanfordskog sveučilišta Daniel Palanker objasnio je koliko je to još daleko.

"Elektroneuralno sučelje sposobno za visoke rezolucije i to u trodimenzinalnim prikazima, još uvijek je daleko."

SAD nije usamljen u razvijanju ovakve tehnologije. Kako to obično biva, otprilike u isto vrijeme istoga su se dohvatili i vojni stručnjaci u Rusiji.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • madox 01:31 09.Rujan 2019.

    to nema nikakve veze sa telepatijom i davanje epiloga nekoj znanosti je glupo. paterni varijacija električnih signala u mozgu kad mislimo na ljevo desno gore dolje jednostavno se preslikaju i kad senzori uoče taj slijed signala daju uputu za tu ... prikaži još! radnju .to ne da nije znanost več je glupost i zbilja mi je puuun kufer vašeg fliovanja mladosti i populacije glupostima. odrastite više i shvatite da se zadnjih 100 godina nije rodio nijedan anštajn ili novi tesla pitajte se zašto ???