Tehno
299 prikaza

Nastavak urušavanja Twittera - Pred otkazom 300 ljudi

Twitter
OLE SPATA/DPA/PIXSELL
Za razliku od mainstream Facebooka, Twitter je intimnija zajednica, poprilično segmentirana i grupirana te fokusiranija na konkretnije teme

Twitter, nakon Facebooka najdraža društvena mreža u Hrvata, jer ima ih više od 50.000, i dalje je usred negativne spirale. Nakon što su proteklog tjedna dobili odbijenicu od svih potencijalnih kupaca morali su pribjeći novoj strategiji otkazima. U ime preživljavanja odlučeno je, navodno, piše Bloomberg, da će otpustiti 300 ljudi ili 8 posto svojih uposlenih. Ovo nije prvi put da režu, učinio je to suosnivač Jack Dorsey već lani odmah po svom povratku na čelno mjesto tvrtke, i to u istom postotku.

Twitter gubi novac, a jedini način na koji su se dosjetili da zaustave pad jest otpuštanje.

Prema Bloombergu Twitterova dionica je pretrpjela 40-postotni pad vrijednosti u posljednjih godinu dana. Neki krive Dorseya za laganu propast Twittera koja neumitno kuca na vrata. Svojedobno je osebujni čelnik Twittera izjavio da ograničenja pokreću kreativnost, no on ih još uvijek ne osjeća, jer nikako da smisli spasonosnu formulu kako spasiti Twitter. Pritom Dorsey obavlja i funkciju prvog čovjeka Squarea, vlastite tvrtke koju je osnovao nakon što je napustio Twitter. Mnogi mu sjedenje na dva stolca zamjeraju i tvrde, ne može tako jer nije usredotočen ni na što. Jack Dorsey, pak, u dvostrukoj funkciji ne vidi problem.

Za razliku od mainstream Facebooka, Twitter je intimnija zajednica, poprilično segmentirana i grupirana te fokusiranija na konkretnije teme. Nedavno je istraživanje pokazalo i da je Twitter iznimno utjecajna zajednica i da su autori važniji od izdavača koji stoji iza njih.

No, uza sav utjecaj u Twitteru ne mogu spojiti ugodno korisničko iskustvo, istina samozatajnih skupina (koliko je uopće moguće online) i tome pridodati oglase i, naravno, veće prihode niti naći model kako se izvući iz sve dublje krize. Mnogi tvrde da Twitter zapravo i nije tehnološka kompanija, već medijska. U tom slučaju zapravo imaju još manje šanse preživjeti osim ako ih ne kupi neki bogati vizionar.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.