Tehno
1572 prikaza

Novi MacBookovi: Sve prednosti i mane novih Appleovih laptopa

Predstavljanje novih laptopa MacBook
1/14
Apple
Već godinama Apple teži što manjim laptopima, a tako je i ovog puta

Kao što je bilo i očekivano, Apple je predstavio dugo očekivanog nasljednika MacBook Pro linije proizvoda. Duge četiri godine nije bilo značajnijih promjena na čitavoj liniji proizvoda otkako je predstavljen MacBook s Retina zaslonima visoke rezolucije. Modeli sa zaslonima od 13 i 15 inča dolaze s mnogim internim i eksternim nadogradnjama i promjenama, a čini se da će Apple nastaviti u smjeru kojeg je nagovijestio famozni MacBook sa samo jednim utorom od prošle godine.

Predstavljanje novih laptopa MacBook | Author: Apple Apple

Oba nova modela su i dalje prepoznatljivi MacBookovi, ali su nešto manji i nešto tanji, kao što je trend s Appleovim laptopima već dugi niz godina. Između ostaloga, to je zato što više nemaju Thunderbolt utore već samo 4 USB C utora. Sva četiri podržavaju i Thunderbolt 3 standard, a moguće je puniti laptope preko bilo kojeg od ta četiri utora. 

Predstavljanje novih laptopa MacBook | Author: Apple Apple

U usporedbi s običnim MacBookom i njegovim usamljenim utorom, veći MacBookovi su idealni za ljude koji uštekavaju više stvari u svoja računala. Uostalom, Apple je povukao kukavički potez i ostavio je poseban utor za slušalice, piše Ars Technica.

Novi laptopi su zamjetno lakši, a sada manji model od 13 inča ima oko 1,3 kilograma, a tanak je čitavih 14,9 milimetara. Veća varijanta od 15 inča ima 1,8 kilograma i mrvicu je deblji i sada ima profil od 15,5 milimetara.

Predstavljanje novih laptopa MacBook | Author: Apple Apple

Daleko najveća i najbitnija promjena je uvođenje ekrana osjetljivog na dodir umjesto funkcijskih (i Escape) tipki. Sada je sve zamijenjeno TouchBarom i nekim korisnicima zasigurno neće biti drago zbog takve promjene. Nekima će nedostajati fizičke tipke, ali mora se priznati da ekran osjetljiv na dodir ipak donosi neke prednosti softverskih tipkovnica. Touch Bar mijenja ikone ovisno koja aplikacija se trenutačno koristi. Apple je prikazao kako pokazuje zabilježene stranice u Safariju, pokazuje kontrole svjetline i glasnoće ako je korisnik na početnoj stranici, a može i prikazivati ispravke tipfelera.

Predstavljanje novih laptopa MacBook | Author: Apple Apple

Sama fizička tipkovnica koristi prekidače nastale iz MacBookove tipkovnice koje sa sobom nose sve prednosti i mane te tipkovnice. Naime, neki korisnici žalili su se zbog prekratkog hoda tipki i nedostatka fizičkog osjeta pri tipkanju. 

Odmah pored Touch Bara nalazi se Touch ID gumb koji replicira funkcionalnost iz Appleovih mobilnih uređaja, a to je otključavanje sustava te plaćanje preko interneta. Oba nova modela koristit će Retina zaslone poznate iz raniji modela, ali ovog puta će rezolucija ići do 2880x1800 piksela za veći, 15-inčni model.

Predstavljanje novih laptopa MacBook | Author: Apple Apple

Na američkom tržištu cijene počinju od 1799 dolara za najjeftiniji 13-inčni model, 15-inčni se prodaje od 2399 dolara. Očekuje se da će u iduća 2-3 tjedna prvi primjerci završiti u rukama i na stolovima korisnika, a dostupnost u Hrvatskoj još uvijek nije poznata, kao ni cijene. 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.