Tehno
647 prikaza

Evo kako ćete otkriti što sve Google zna o vama

Hipsteri postaju nova snaga ekonomije
Thinkstock
Mnogi uopće nisu svjesni koliko toga Google zna o njima, no sad postoji mogućnost da sve otkriju

Google je nedavno objavio niz poboljšanja u sferi privatnosti i sigurnosti, službeno objavljujući MyAccount - na kojem možete vidjeti zastrašujuću količinu informacija kojima Google raspolaže... o vama.

Sad također možete provjeriti i stvarne postavke privatnosti, te dobiti uvid u ono što na kraju o vama izlazi u svijet.

Kako biste otkrili što to točno Google zna o vama, odite na MyAccount, pa kliknite na 'your personal info'. Tu možete vidjeti svoj telefonski broj, mail i isključiti Googleovu opciju da prati vašu povijest pretraživanja - ako to želite.

Google logo | Author: google.com google.com

U postavkama možete označiti da Google prestane pratiti vašu lokaciju (da, on prati gdje se nalazite dok uz sebe imate uređaj kojim ste ulogirani na Google), kao i da prestane spremati vaše glasovne pretrage i informacije s andrioda, ako ga imate.

Možete isključiti i Googleovu arhivu svojih YouTube pretraga i videa koje ste gledali, te downloadati kopiju svih podataka koje Google ima o vama. 

Korisnici uz to mogu izabrati da im se ne prikazuju ciljane reklame, iako Google napominje da će u tom slučaju korisnik biti "manje relevantan".

Google je predstavio i stranicu privatnosti na kojoj obećaje da će vaše podatke čuvati na sigurnom. "Znajte da mi ne prodajemo vaše osobne informacije. Vi kontrolirate sve vrste informacija koje mi prikupljamo i koristimo. Na kraju, znajte da se nitko ne trudi više očuvati vaše podatke sigurnima."

Ako se pitate čemu odjednom tolika buka o transparentnosti, sjetite se da je izvršni direktor Applea, Tim Cook, nedavno napao Googleovu sigurnosnu politiku, a ovo se čini kao savršen odgovor, piše Independent.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.