Tehno
238 prikaza

Kako preslušati i izbrisati sve što ste ikad rekli Googleu?

Google
Chris Radburn/Press Association/PIXSELL
Sve što ga pitate i gdje god idete, on pamti, ali postoji način kako da se, barem djelomično, riješite kompromitirajućih materijala

Korisnici Googleovih aplikacija koje se kontroliraju putem glasa, poput OK Googlea, vjerojatno su svjesni da tražilica čuva sve njihove zvučne zapise. Svejedno, mnoge može šokirati uvid u snimke koje posjeduju.

Googleova stranica za glasovne i audiounose koje ste poslali nije nešto što tvrtka oglašava na svakom koraku, a ako je posjetite shvatit ćete i zašto. Naime, ako posjedujete ili ste posjedovali andriod s 'OK Google' sustavom kojeg kontrolirate glasom, na ovoj biste stranici mogli vidjeti (i preslušati) svaku komandu koju ste ikad izrekli.

Ova značajka jedna je od mnogih pokušaja tvrtke da demistificira svoj servis za prikupljanje podataka. On također nudi i uvid u lokacije koje ste posjećivali, što prima aplikacijama kao što su Google Maps, ali i običnim korištenjem androida.

U oba slučaja, vrlo je lako moguće da ćete se osjećati pomalo nelagodno kad shvatite što sve Google zna o vama, čak i ako i sami imate uvid u sve te informacije. Google čuvanjem zapisa lakše prepoznaje vaš glas, ali i može poboljšati tehnike razumijevanja govora razliitih ljudi, piše Guardian.

Vjerojatno ste na početku bez razmišljanja uključili opciju čuvanja zapisa. Ako niste, možete je bez problema isključiti, ali ako jeste, znajte da ne možete u potpunosti izbrisati snimke.

Najbolje što će vam Google ponuditi, ako isključite aktivnost, jest da će vaši zapisi postati anonimni, što znači da se oni neće moći lako povezati s vama. 

Ali ako pak želite da Google u potpunosti prestane snimati vaš glas (pogotovo kad u četiri ujutro, nakon tuluma, pitate gdje se najbliže prodaje burek, a jezik vam se petlja), postoji samo jedno rješenje: prestanite razgovarati s njim.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.