Tehno
27980 prikaza

Ovim avionom Airbus je šokirao svijet

Airbus koncept aviona - Bird of Prey - Ptica grabljivica
Airbus
Na avio-showu u Gloucestershireu moćni proizvođač aviona prikazao je kako će zrakoplovi izgledati u budućnosti

Biste li letjeli u ovom zrakoplovu? To je najnovija kreacija iz Airbusa, i nazvali su ga "Ptica grabljivica".

Europski multinacionalni zrakoplovni div, jedna od najvećih zrakoplovnih i vojnih tvrtki na svijetu, kaže da je razvio koncept novog zrakoplova s ciljem "motiviranja sljedeće generacije zrakoplovnih inženjera, naglašavajući kako oni mogu biti razlika, primjenom tehnologija istraženih u tvrtki u hibridno-električnom pogonu, aktivnim kontrolnim sustavima i naprednim kompozitnim strukturama“, piše portal Popular Mechanics.

Dizajn hipotetskog zrakoplova prvi je put prikazan na mitingu Royal International Air Tattoo , održanom na aerodromu RAF u Gloucestershireu, Engleska. Hibridno-električnu, turbopropelersku letjelicu Airbus zamišlja kao avion za regionalni prijevoz.

U razvoju 'Ptice grabljivice' kombinirala se stara i nova tehnologija. Tu je hibridni električni motor, koji bi bio u skladu s filozofijom tvrtke kojoj je cilj smanjenje emisije štetnih plinova u zrakoplovnoj industriji za čak 50 posto do 2050. godine. Tu je i najstariji alat koji je bio na umu još Dedalu i Ikaru – a to je imitacija ptičjih krila.

Zrakoplov Four Seasons Private Jet Palača u oblacima Style Luksuz u oblacima za one dubokog džepa

Nadalje, još u 15. stoljeću, u vrijeme Leonarda da Vincija , ljudi su vidjeli ptice kao inspiraciju za mehanički let. No, Airbus je ovaj put imao na umu predatorske ptice, čak i za regionalne letove od Kölna do Berlina.

Jedinstvene značajke repa i krila, navodi Airbus u priopćenju za medije, "imitirat će one ptice grabljivice", kao što je kalifornijski kondor. Rep i krila, podijeljeni u zupce, imali bi "perje" koje bi se moglo pojedinačno kontrolirati, dopuštajući aktivnu kontrolu leta.

Airbus - koncept aviona 'Bird of Prey' - 'Ptica grabljivica' | Author: TIM HEPHER/REUTERS/PIXSELL TIM HEPHER/REUTERS/PIXSELL

Osim repa i krila, zrakoplov također ima "spoj krila-trup koji odražava graciozan i aerodinamičan luk orla ili sokola", navodi se u priopćenju tvrtke.

“Naša 'ptica grabljivica' je dizajnirana da bude inspiracija mladim ljudima i da izmami uzdisaje i koji će im biti motiv za uzbudljivom karijerom u ključnom sektoru zrakoplovstva“, kaže Martin Aston, viši menadžer u Airbusu, u izjavi za tisak. 'Ptica grabljivica' ipak neće tako skoro sletjeti na obližnji aerodrom jer je to samo ideja.

Air Force One Air Force One Life Trumpov avion je sasvim neoboriv, a evo i zašto

“Jedan od prioriteta za cijelu industriju je kako učiniti zrakoplovstvo održivijim - učiniti letenje čišćim, zelenijim i tišim nego ikada prije. Mi znamo iz našeg rada na putničkom zrakoplovu A350 XWB da kroz biomimikriju priroda daje neke od najboljih lekcija koje možemo naučiti o dizajnu. Tko ne može biti nadahnut takvim stvaranjem? "

Hibridni električni avioni, koji bi zahtijevali nešto manje goriva od trenutnih zrakoplova, dobivaju na važnosti. Godine 2017. Boeing, jedina zrakoplovna tvrtka veća od Airbusa, počela je podupirati pokretanje hibridnog električnog pogona pod imenom Zunum Aero, unatoč ozbiljnim financijskim poteškoćama.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.