Tehno
5850 prikaza

Pala je i prva žrtva Trumpovog rata s Kinom

Donald Trump
Molly Reilly/DPA/PIXSELL
Nakon nametnutih sankcija ZTE je najavio prekid proizvodnje, barem što se tiče Zapadnog tržišta

Jedan od kineskih vodeći proizvođača pametnih mobitela ZTE samo nekoliko tjedana nakon što ih je pogodila zabrana trgovine s SAD-om, objavila je kako 'gasi' svoju proizvodnju

U izjavi su istaknuli kako su "prekinuli glavne aktivnosti kompanije". Na njihovoj web nestao je veliki dio sadržaja, uključujući i online trgovinu. Sve to, kažu stručnjaci, pokazuje kako su dani kompanije odbrojani, barem što se tiče zapadnog tržišta. 

Unatoč tome ZTE naglašava kako imaju dovoljno sredstva za ispunjavanje svih svojih financijskih obaveza. Nadaju se kako će u konstantnoj komunikaciji s američkom vladom moći modificirati ili ukinuti blokadu. 

Donald Trump Analiza Ekonomix Padat će neočekivane žrtve Trumpovog rata s Kinom

Ove najave dolaze samo nekoliko tjedana nakon što je kompaniju pogodila zabrana i sankcije koje je Trumpova administracija nametnula Kini. Zabranili su američkim kompanijama da svoje proizvode izvoze u Kinu te na taj način blokirali njihove mogućnosti suradnje s američkim dobavljačima, o kojima zapravo jako ovise. 

Blokada je stigla i nakon što se otkrilo kako su prošle godine, unatoč američkoj zabrani, izvozili dijelove napravljene u SAD-u u Iran i Sjevernu Koreju. ZTE je tako bio prisiljen platiti kaznu od 1,2 milijarde dolara, otpustiti četiri visoko pozicionirana zaposlenika te smanjiti plaće 35 zaposlenika. 

SAD u ovom slučaju podržava i Velika Britanija koja je izdala upozorenje svojim mobilnim operaterima da ne koriste njihovu opremu, zbog kako kažu, prijetnji nacionalnoj sigurnosti

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.