Tehno
525 prikaza

Povećajte sigurnost na internetu u svega 15 minuta

Sigurnost na internetu
Thinkstock
Vlada može vidjeti sve što radite online, no to nije ništa prema onome što vam mogu učiniti hakeri, pa razmislite je li vrijeme da se osigurate

Većina nas ne radi ništa kako bi zaštitila privatnost na internetu. Primjerice u SAD-u, gdje se stalno ističe da sve online aktivnosti prate vlasti, 54 posto ljudi smatra da je teško pronaći načine kako zaštiti privatnost. A to je jednostavnije nego što mislite. Evo nekoliko načina na koje možete osigurati svoju privatnost i smireno nastaviti surfati...

Google zamijenite s DuckDuckGo

DuckDuckGo | Author: duckduckgo duckduckgo

Kad koristite pretraživače poput Googlea, on čuva sve vaše pretrage i može dalje proslijediti te informacije. Ako neki pretraživač ne čuva vaše pretrage, ne može ni distribuirati vaše informacije, a DuckDuckGo je jedan od takvih malih čudotvoraca.

DuckDuckGo možete koristiti umjesto Googlea ili možete downloadati ekstenziju ako obično pretražujete koristeći adresnu traku.

Downloadajte Tor preglednik

Tor | Author: tor tor

Preglednici poput Chromea, Safarija i Firefoxa prate vaše kolačiće (cookies), IP adresu i još puno toga. Kako biste bili u potpunosti sigurni da nitko ne nadgleda svaki vaš korak, trebali biste početi koristiti potpuno nove, sigurne preglednike poput Tora.

Koristeći niz sigurnih servera, Tor vam omogućuje da bezbrižno sufrate i komunicirate u potpunoj privatnosti, bez straha da vas netko gleda ili cenzurira.

Koristite upravitelja lozinkama

Svi znamo da bismo trebali za svaki različiti račun online koristiti različitu lozinku, koju bismo uz to trebali mijenjati što češće. No, iskreno, koliko nas to zapravo i čini? Većina ima jednu do dvije lozinke koje vrtimo u krug.

Iako je loša zamisao zapisati sve lozinke na jedan papirić, jer bi vam ga netko mogao ukrasti, možda mislite da ne postoji drugo rješenje. U tom slučaju, vjerojatno niste čuli da možete koristiti neku od brojnih aplikacija za upravljanje lozinkama, koje će zadržati sve vaše lozinke na jednom mjestu, kako ih ne biste trebali pamtiti.

PasswordBox | Author: PasswordBox PasswordBox

Postoji bezbroj aplikacija, a jedna od njih je PasswordBox, koja je besplatna. Možete je skinuti na kompjuter ili mobitel (ili oboje), samo pri downloadanju pripazite da skinete verziju za onaj preglednik kojeg najčešće koristite.

U PasswordBoxu možete pohraniti lozinke za sve popularne servise, društvene mreže i mailove. A ako želite da vaše lozinke budu sigurnije, možete dopustiti da PasswordBox sam kreira nove. Prisjetite se da je uvijek dobra ideja nekoliko puta godišnje mijenjati lozinku, a sjajna stvar kod ovakvih upravitelja jest da će oni sami smisliti potpuno novu, a ne da vi morate razbijati glavu smišljajući nešto što ćete zapamtiti, piše The Huffington Post.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.