Tehno
205 prikaza

Provalite u iPhone za milijun i pol dolara

iPhone, iPod i iPad
Edward Smith/Press Association/PIXSELL
Velike nagrade znače i da je hakerima sve teže upadati u računalne sustave

Sigurnost u digitalnom svijetu neprestana je borba između kompanija s jedne strane i hakera s druge strane. Svakom novom verzijom programa, kompanije se trude što bolje osigurati svoje uređaje i korisnike. Apple i Google, koji suvereno vladaju tržištem mobilnih naprava, na sve načine pokušavaju suzbiti pokušaje upada u njihove sustava. Ponekad to znači da se moraju boriti protiv obavještajnih službi, a ponekad jednostavno moraju zaustaviti pojedince vješte računalu.

Kao i uvijek, nađe se netko tko može i želi zaraditi na prodaji otkrivenih slabosti računalnih sustava. U četvrtak je jedna takva kompanija, Zerodium, ponudila milijun i pol dolara za svaku novootkrivenu slabost za Appleovu najnoviju verziju iOS-a. Značajan je to skok od prošle godine kada su nudili "samo" milijun dolara za nove slabosti iOS-a 9.

"Morali smo povećati cijenu zbog sve boljeg osiguranja i Appleovog operativnog sustava, ali i Googleovog Androida", rekao je osnivač Zerodiuma Chaouki Bekrar za Wired.

"Htjeli bismo ove godine privući još veći broj zainteresiranih istraživača", kaže Bekrar.

Kada su ga upitali kome prodaje svoje usluge i informacije koje otkupi od istraživača ili hakera, Bekrar kaže da većina njegovih klijenata dolazi iz vlasti Sjeverne Amerike. Međutim, nekoliko vlada u "državama saveznicama" također otkupljuje podatke. Osim Zerodium, Bekrar je osnovao i francusku kompaniju Vupen koja se bavi isključivo razvojem alata za provaljivanje u računala. Najveći njihovi klijenti su vlade raznih država diljem svijeta.

Apple je prije nekoliko mjeseci ponudio sličnu nagradu, ali plaćaju 200.000 dolara za otkrivanje ranjivosti u njihovom operativnom sustavu. Bekrar je posebno naglasio činjenicu da je Appleov program otvoren tek rijetkima i da je potrebno dobiti pozivnicu od Applea za sudjelovanje. S druge strane, Zerodium obećaje puno veće nagrade, program je otvoren za sve i isplaćuju nagradu tijekom čitave godine.

Bekrarove kompanije bave se doista kontroverznim poslovima, a pobornici građanske privatnosti kažu da vlastoručno pomaže širenju nezakonitog prisluškivanja. Bez obzira na protivljenje aktivista, čini se da mu posao odlično ide.

"Nadamo se da će nam se javiti više ljudi. Možemo si priuštiti plaćanje mnogih nagrada od po milijun i pol dolara", hvalisao se Bekrar.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.