Tehno
2411 prikaza

Punjenje baterije svaku noć ubija vaš mobitel

Žena čita poruke na mobitelu
Pixabay
Litijsko-ionske baterije u smartphoneima osjetljive su na vlastite verzije "stresa"

Dan proveden u okidanju fotografija, izmijenjivanju poruka na raznim aplikacijama, hvatanje Pokemona te prebiranje po Facebook naslovnici - uz standardno telefoniranje za koje je i mobitel namijenjen, u jednom će danu iscrpiti svaki mobitel. Odlazak na spavanje čini se kao savršena prilika za punjenje mobitela nakon nesmiljenog korištenja kako bi on bio spreman za novi dan, no stručnjaci su za New York Times istaknuli kako ta noćna navika ustvari nanosi ogromnu štetu vašem uređaju dugoročno.

Velika je vjerojatnost, ako imate smartphone, da njega pokreće litijsko-ionska baterija. Većina je mobitela dizajnirana tako da što prije "povlači" struju, kako bi se aparat napunio što je prije moguće, no kako struja brzinski teče s jedne strane baterije do druge, ona korodira bateriju. Iako je to neće izazvati štetu u razdoblju od nekoliko mjeseci, već kroz godinu dana posljedice mogu biti vidljive - trajno skraćen životni vijek baterije. Najpogubnije je koristiti punjače koji su "prejaki" za vaš mobitel, jer previše zagrijavaju bateriju.

Bolja rješenja punjenja

Jednom kad je mobitel postigao razinu od 100 posto napunjenosti, svako malo mora pokrenuti punjenje koje će ga ponovno dovesti do toga. Zbog toga je baterija u stanju visoke pripravnosti, što troši kemijske spojeve unutar nje. Čim se posve napuni, maknite mobitel iz struje.

 Ne punite do kraja

Ili barem onda kad vam to nije nužno potrebno. Lion baterije ne trebaju biti posve napunjene niti je to poželjno s tehničke strane, jer visoka voltaža djeluje loše na bateriju. Bolje je rješenje ukopčati mobitel nakratko u struju tijekom dana.

Kraća su punjenja bolja od jednog dugog

Ispada da su baterije u našim mobitelima puno sretnije ako ih povremeno punimo tijekom dana, umjesto jedne duge sesije punjenja. Budući da to nije praktično, stručnjaci preporučuju da samo stavite mobitel na punjenje kad god možete.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.