Tehno
13947 prikaza

Putin napravio raketu kakvu SAD neće imati desetljećima

"Avangard" raketni sustav
Screenshot
Rusi su opet testirali "Avangardu" koju Putin naziva "novogodišnjim poklonom ruskom narodu"

Supersonične su rakete one koje putuju barem pet puta brže od brzine zvuka, ili oko 1.6 kilometara po sekundi. Lako se njima manevrira i kreću se na nižim nadmorskim visinama, pa ih je dodatno teško presresti.

Upravo se takvim supersoničnim raketama, donosi CNN, pohvalio ruski predsjednik Vladimir Putin - tvrdi da je sustav imena "supersonični sustav Avangard" nepobjediv, te da nitko (a time se posebno cilja na Amerikance) nema načina da presretne ili zaustavi Avangard supersoničnu raketu. Sustav bi potpuno aktivan trebao biti 2019. godine., rekao je ruski lider nakon testiranja.

Neki su stručnjaci skeptični, jer s obzirom na budžet, ovo ne bi bio prvi puta da Rusi preuveličavaju svoju vojnu snagu dok je realnost sasvim različita.

"Rusija je prva na svijetu koja je razvila novi tip strateškog oružja i osigurati će sigurnost naše nacije u desetljećima koja dolaze", kaže Putin i nadodaje kako je ovo najbolji "dar Rusiji za Novu godinu".

Vojni analitičar Jan Ivanjek objašnjava što to uopće znači supersonično.

"Kada leti brže od mah 5, uglavnom veće od brzine zvuka", kaže i napominje kako ovo nije prvo testiranje Avangarda ali prvo otkada je sustav proglašen operativnim.

"To nije interkontinentalni balistički projektil nego teret ili bojna glava, to je bojna glava koja ima mogućnost manevriranja u terminalnoj fazi (prije udara) te ju je zato jako teško zaustaviti", kaže Ivanjek.

Igor Tabak također kaže kako "tu zapravo nije riječ o projektilu - već o bojnoj glavi (klasičnoj ili nuklearnoj) koja ima svoj nadzvučni pogon. Njeno ispaljivanje se u pravilu izvodi interkontinentalnom raketom, a vjerojatno će biti moguće i s brzih borbenih aviona. Kad jednom dođe do aktiviranja same bojne glave Avangard, pali se njen scramjet motor, i taj nadzvućni projektil kreće samostalnim vrlo brzim letom uz mogućnost izvođenja i manevara u zraku - čime se dodatno otežava njegovo rušenje."

Ruski tenk T-14 Armata Ameri nedostižni Tehno Rusija postala drugi najveći proizvođač oružja na svijetu

Sama bojna glava, kažu, može nositi nuklearni ili nenuklearni teret, ali je problem u tome kako procijeniti što je gore tj. što "jaše" projektil.

"Ovo je oružje definitivno ispred onoga čime raspolaže SAD koji je proteklih 15 godina prestao na taj način graditi svoj arsenal i koncentrirao se na borbu protiv terorizma. Malim djelom je to klasična propaganda, ali prema ovome što vidim Rusi su pametno ulagali i napravili zaista funkcionalan operativni sustav koji možda nije, kako kaže Putin, nezaustavljiv i nedodirljiv, ali je vrlo teško zaustavljiv. Protubalistički sustavi koriste kinetičko uništenje mete što je teško ako metu ne možete presresti", kaže Ivanjek.

Osvrnuo se i na reakciju SAD-a.

"Imaju program obnavljanja i regeneracije takvih programa, ali jako je napeto sa budžetom. Godinama sasvim sigurno neće imati ništa slično ovome. Ruska je pak proturaketna obrana koncentrirana samo oko Moskve", kaže Ivanjek.

"I SAD i Kina već godinama rade na usporedivoj tehnici. Ipak, činjenica je da Ruska Federacija tu ima prednost, ako su njihove objave stvarno istinite (u cijelosti ili barem pretežito). No, treba imati na umu da se ovdje radi o pretežito ofanzivnome oružju. Dakle, dok ono pomiće dosege vojne tehnike, to nije tip opreme kojeg bi se koristilo van velikih ili čak globalnih sukoba. Riječ je o vrlo skupoj tehnici (po komadu), čija je pojava nedvojbeno predmet aktivnog vojno-tehničkog nadmetanja", kaže Igor Tabak, analitičar potala OBRIS - Obrana i sigurnost

Pentagon je izrazio svoju sumnju u spremnost sustava i njegove finese, no Putin se čini vrlo samouvjeren, a Ivanjek koji je analizirao i vježbe te testiranja kaže da je u pitanju prava stvar.

"Ovo je oružje posljednjih godina više puta ispitivano u Ruskoj Federaciji, a bilo je i dio onih pomalo pompoznih najava nove vojne tehnike iz ožujka ove godine. Sada se priča o uvođenju ovog oružja u serijsku proizvodnju te redovitu službu Oružanih snaga Ruske Federacije. Naravno, o svemu tome ima malo neovisnih vijesti, tako da je teško ocijeniti točnost i sadržaj ruskih vojnih objava. Testovi koje se radilo, isto su bila lansiranja iz Rusije (poligon Dombarovsky, uz sjeverozapadnu granicu s Kazahstanom), pa opet u Rusiju (do ciljeva na Kamčatki) - tako da je i tu zadržana prilična doza tajnosti podataka", zaključuje Igor Tabak i kaže kako "upravo zato, nakon ove prezentacije ruskog lansiranja i najava uvođenja u redovitu službu - treba očekivati val napora na jačanjima senzorskih sustava za rano otkrivanje takvih oružja, a onda i razvoj nove tehnike (kako usporedivog oružja, tako i sustava za bolju i bržu proturaketnu obranu)".

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • roTTor 23:04 27.Prosinac 2018.

    " Neće imati desetljećima " To može odvaliti samo poluinteligetni novinar. To vam dođe kao da ja kažem da neki novinari na ovom portalu iako imaju preko 20 godina pišo im je veličine graška tu negdje kao i mozak pa ... prikaži još! kad pišu tekstove ne znaš jel to iz glave ili kerca došlo.

  • BESTpartizan 20:57 27.Prosinac 2018.

    sprema se nuklearni rat amera i rusa.