Znanost
1072 prikaza

Nuklearna katastrofa: Pod vodom našli rastopljeno gorivo

Fukushima
News Syndication/PIXSELL
Više od 200.000 people moralo je napustiti svoje domove zbog onečišćenja do kojeg je došlo uslijed urušavanja triju reaktora

Podvodni robot snimio je prve fotografije istopljenog nuklearnog goriva u razorenoj japanskoj nuklearki Fukushimi, objavila je tvrtka Tepco.

Goleme količine okamenjenog goriva nalik lavi otkrivene su pod reaktorom centrale koju je 2011. pogodio razorni cunami uzrokujući najveću nuklearnu katastrofu nakon Černobila, piše u nedjelju BBC

Više od 200.000 people moralo je napustiti svoje domove zbog onečišćenja do kojeg je došlo uslijed urušavanja triju reaktora nakon što je nuklearka potopljena.

Dijelovi oštećenih reaktora još uvijek su izuzetno opasni, pa u uklanjanju radioaktivnog materijala ključnu ulogu imaju roboti.  

"S priličnom sigurnošću možemo reći da su ti okamenjeni objekti mješavina istopljenog metala i goriva", rekao je glasnogovornik Tepca koji upravlja Fukushimom.

Lociranje ostataka nuklearnog goriva u oštećenim reaktorima važan je dio postupka dekontaminacije koji bi mogao potrajati desetljećima.

Najnovije otkriće rezultat je trodnevnog rada malog, daljinski upravljanog podvodnog robota "Mali bucanj".

Više od 18.500 ljudi poginulo je ili nestalo kada je snažan potres izazvao golemi tsunami koji je doveo do katastrofe u Fukushimi 2011.

U nuklearki nitko nije izravno poginuo, ali se trojici bivših direktora Tepca sudi zbog nemara koji je rezultirao smrću ili ozljedama više od 40 pacijenata evakuiranih iz bolnice blizu centrale.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.