Tehno
503 prikaza

Silicijska dolina pokušava ljude učiniti besmrtnima... i nije potpuno bezuspješna

Star i mlad muškarac
Thinkstock
Sve više milijunaša sanja o dugovječnosti, a tko ima novaca ima i načina ostvariti sve snove. No, je li zaista tako?

Peter Thiel, milijarderski suvlasnik PayPala, planira živjeti 120 godina. U usporedbi s nekim drugim milijarderima iz IT sektora, on i nije pretjerano ambiciozan.

Dmitry Itskov, 'kum' ruskog interneta, kaže da je njegov cilj živjeti 10.000 godina. Larry Ellison, suosnivač Oraclea izjavio je da mu je prihvaćanje pojma smrtnosti nerazumljivo, dok se Sergey Brin, jedan od suosnivača Googlea, nada da će netko jednog dana 'izliječiti smrt'.

Budućnost | Author: Thinkstock Thinkstock

Ovi tehnološki titani nisu smiješni, pa čak ni bezrazložno hvalisavi, njihove želje se temelje na stvarnoj, rastućoj znanosti koja bi mogla iz temelja promijeniti ono što znamo o životu i smrti. Iako je teško u to povjerovati, budući da je ljudska potraga za besmrtnošću drevna i puna katastrofalnih neuspjeha.

Oko 200 godina prije naše ere, prvi kineski car, Qin Shi Huang slučajno se ubio pokušavajući živjeti zauvijek. Naime otrovao se nakon što je progutao pilule od žive koje su trebale spriječiti smrtnost.

Stoljećima poslije potraga za besmrtnosti nije bila nimalo sigurnija. 1492. godine papa Inocent VIII umro je nakon transfuzije krvi od tri zdrava dječaka, vjerujući da može apsorbirati njihovu mladost. 1969. je američki političar Leonard Jones pokušavao postati predsjednik tvrdeći da je postigao besmrtnost uz molitvu i post, da bi malo kasnije te godine umro od upale pluća.

Ovi presedani iz povijesti nisu pak nimalo poljuljali stav najvećih imena Silicijske doline. Thiel je primjerice dao 3.5 milijuna dolara Methuselaf fundaciji, čiji suosnivač, Aubrey de Grey, ističe da je glavni cilj njihovog istraživanja razvoj strategija za inženjering zanemarivog starenja (SENS), točnije lijekova koji bi liječili sedam vrsta oštećenja uzrokovanih starenjem.

"Gubitak stanica, pretjerana dioba stanica, neadekvatna stanična smrt, 'otpad' unutar stanica, 'otpad' izvan stanica, mutacije mitohondrija i umrežavanje izvanstaničnog matriksa. Naša nit vodilja je da ljudsko tijelo, budući da je kao stroj, posjeduje strukturu koja određuje sve aspekte njegovog djelovanja. To uključuje i šanse da se raspadne u bilo kojem trenutku u bliskoj budućnosti. Ako mi možemo povratiti tu strukturu, na molekularnoj i staničnoj razini, onda bismo trebali moći vratiti i njezine funkcije također, pa bismo imali kompletno obnovljeno tijelo", objašnjava de Grey.

Laboratorij | Author: Thinkstock Thinkstock

No SENS, s godišnjim budžetom od pet milijuna dolara, nije ništa u usporedbi s projektom Calico, kojim rukovodi Brin, a koji je pokušaj Googlea da 'izliječi smrt'. Oni planiraju potrošiti milijarde u partnerstvu s AbbVie - farmaceutskim gigantom. Iako je Google vrlo tajnovit oko ovog projekta, glasine tvrde da rade na lijeku koji bi trebao oponašati gen foxo3, koji se povezuje s iznimnom dugovječnosti.

Zatim je tu Glenn fundacija za medicinska istraživanja - praotac modernih antiage inicijativa, točnije pothvat koejg je započeo još 1965. godine kapitalist Paul F. Glenn.

Od 2007. godine fundacija dodjeljuje godišnje 'Glenn nagrade', u obliku 60.000 dolara, nezavisnim znanstvenicima koji su radili na procesu starenja. Glenn također podupire mlade antiage inicijative tako što ih spaja s velikim institucijama.

Glenn fundacija blisko surađuje i s Ellison zdravstvenom fundacijom, osnovanom 1997. godine, koja svake godine dijeli stotine tisuća dolata u obliku stipendija kako bi potaknula istraživanja i oblike liječenja starenja. Njihova odluka je da financiraju nezavisna istraživanja se sve više isplaćuje, jer su nedavno odgodili starenje miševa. Ipak, pitanje je mogu li se ti laboratorijski rezultati ponoviti i na ljudima?

Više o ovoj temi pročitajte u Newsweeku.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.