Tehno
225 prikaza

Sonyjev sljedeći pothvat: Kamere dronovi

Sony dron
Twitter/ Die Welt
Japanska tvrtka će u partnerstvu sa startupom ZMO proizvoditi dronove za nadgledanje, inspekcije i mjerenja

Sony pokreće tvrtku za proizvodnju dronova s autonomnim startupom ZMP-om. Novi proizvođač dronova, Aerosense, koristit će Sonyjevu tehnologiju slika, istraživanja i razvoja mreža, koja se upotrebljava u pametnoj telefoniji, kako bi stvorili zračno nadgledanje i izviđačke dronove za poslovne tvrtke.

ZMP će osigurati stručno znanje iz robotike, zahvaljujući kojem će letjeti, a Sony dronove neće prodavati nego iznajmljivati za 'mjerenje, istraživanja, promatranje i inspekciju'.

Veliki civilni dronovi, koji mogu nositi visoko tehnološku fotografsku i video opremu pokazali su se već korisnima u televizijskoj i filmskoj industriji, ali njihova uporaba u građevinskoj i drugim industrijama za ispitivanje opasnih ili teško dostupnih terena tek je u povojima.

Očekuje se da će dronovi biti jedan od najbrže rastućih polja u području elektronike, jedino što senzori i tehnologije potrebne za održavanje stabilnog leta moraju postati jeftinije, kako bi postali nužan dio poslovog i potrošačkog svijeta.

Dostupnost osnovnih potrošačkih dronova koji bi mogli koštati manje od 500 kuna već je izazvala negodovanje javnosti, jer bi na taj način mogla biti ugrožena privatnost i sigurnost građana. Iz tog razloga postoje i strogi zakoni o načinu njihova korištenja, koji pak onemogućuju daljnji razvoj proizvoda.

U Velikoj Britaniji dronovi mogu letjeti tek u krugu do 50 metara od zgrade ili osobe, ili unutar 150 metara od izgrađenog dijela, te moraju biti na visini ispod 120 metara. Osoba koja pilotira ne smije pak biti udaljena više od 500 metara od drona.

Sony se nada da će njihova prozvodnja dronova biti vodeća u industrijskoj proizvodnji, te da će preteći Yamahu i druge japanske tvrtke na globalnoj pozornici, piše Guardian.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.