Tehno
762 prikaza

Špijunski televizori: Prodavali podatke iz 11 milijuna TV-a

Vizio TV uređaj
screenshot/youtube
Proizvođač se nagodio s vlastima i platit će kaznu od oko 15 milijuna kuna zbog prodavanja podataka

Američki proizvođač televizora odlučio je platiti 2,2 milijuna dolara nagodbe zbog optužbi da su nezakonito prikupljali podatke o navikama gledanja svojih korisnika. Američka agencija za zaštitu tržišnog natjecanja (Federal Trade Commission) optužila je kompaniju Vizio da su bilježili što i kada je prikazivano na njihovim televizorima te da su iste te podatke slali na računala kompanije.

Podatke su kasnije prodavali trećim stranama, tvrdi FTC. Vizio nije negirao sve to, samo su se branili govoreći da su podaci anonimizirani. To znači da je praktički nemoguće povezati točne navike gledanja s nekom specifičnom osobom.

"Nikad nismo spajali osobne informacije kao što je ime ili adrese s navikama gledanja. Vlastima smeta prikupljanje podataka o navikama gledanja kojima smo mjerili što publika voli gledati", tvrdi Vizio.

FTC kaže da je prikupljanje podataka počelo u veljači 2014. godine i na kraju su pratili navike gledanja na oko 11 milijuna televizora. "Vizio je skupljao podatke o svakom kućanstvu opremljenom njihovim pametnim TV uređajima. Nisu prikupljali samo što se gleda već su bilježili i IP adrese, obližnje bežične mreže, poštanski broj i ostale informacije", objavili su iz FTC-a. Sve te podatke su kasnije prodavali neimenovanim trećim stranama. 

Prema uvjetima nagodbe, Vizio će prestati skupljati sve te informacije i morat će jasnije obavještavati ljude da prikupljaju informacije o navikama gledanja. Osim toga, morat će obrisati do sad prikupljene informacije.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.