Tehno
173 prikaza

Spoj Jurskog parka i Zvjezdanih staza u američkom muzeju

Usporedba kralježaka
Dennis Wise/University of Washington
Muzeji prirodne povijesti obično izlažu samo jako stare stvari, ali čini se da neki muzeji odlučuju i potpuno nove stvari iskoristiti

3D printanje i kosturi mamuta zvuče nespojivo? E pa muzej prirodne povijesti Burke iz američke savezne države Washington odlučio je iskoristiti modernu tehnologiju kako bi doslovno stvorili nove mamutske kosture 3D printanjem.

Skeniranje mamutovih kostiju | Author: Dennis Wise/University of Washington Dennis Wise/University of Washington

Mamuti ne hodaju našim planetom tisućama godina, a brojni muzeji imaju sreće ako mogu izložiti dvije ili tri kosti mamuta da posjetiteljima dočaraju kolike su to bile životinje. Primjerice, Burke muzej ima samo 20% kostura mamuta. Najveći primjerci bili su visoki po četiri metra, a kljove su im bile duge po nekoliko metara. Bili su teški i više od 8 tona, a posljednji primjerci izumrli su oko posljednjeg ledenog doba prije desetak tisuća godina.

Računalni prikaz skeniranih kostiju | Author: Dennis Wise/University of Washington Dennis Wise/University of Washington

Muzej Burke ponudio je studentima obližnjeg svečilišta Washington koji su sada vješti s 3D printerima da im pomognu, prvo sa skeniranjem svih kostiju koje trenutačno posjeduju, zatim će im pomoći s printanjem postojećih kostiju, ali i kostiju što nedostaju. Muzej posjeduje samo donju čeljust, većinu kostiju udova i dio lubanje mamuta pronađenog na sjeverozapadu SAD-a. Studenti će zasad raditi na stvaranju preciznih replika postojećih kostiju, a poslije će nastaviti s radom na kostima koje nedostaju.

Prototip 3d printera | Author: Dennis Wise/University of Washington Dennis Wise/University of Washington

Ovisno od veličine kostiju, potrebno je po pet ili šest sati napornog rada kako bi se samo skenirale kosti. Zatim na red dolazi printanje. Budući da komercijalni printeri nisu namijenjeni za velike predmete poput kostiju mamuta, studenti koriste prototip pod nazivom Big Blue. Prototip 3D printera Big Blue ima zapreminu od čak jednog i pol kubnog metra. Usporedbe radi, veliki printeri dostupni na tržištu imaju zapreminu oko 0,01 kubnih metara.

"Na ovom projektu Jurski park susreće se s tehnologijom Zvjezdanih staza. Printanjem ovog mamuta pomičemo granice mogućeg na području 3D printanja velikog formata", ispričao je Steven Weidner, jedan od voditelja projekta.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.