Tehno
985 prikaza

Srpski haker i sin milicajca ucjenjivao Spielberga

Steven Spielberg
1/4
Press Association/PIXSELL
Njegov otac, inače bivši šef antiterorističke službe Srbije, nije htio komentirati postupke sina

Srpski IT-stručnjak Momčilo Đinović uhićen je zbog ucjenjivanja američkih produkcijskih kuća. Kako pišu srpski mediji, Đinović je ilegalno nabavio primjerak filma Boss Baby produkcijske kuće Dreamworks slavnog Stevena Spielberga.

Gotovo odmah javio se produkcijskoj kući "20th Century Fox" i još jednoj kompaniji i tražio da mu uplate 25 bitcoina, što je oko 180.000 kuna. Prijetio je da će film javno objaviti ne uplate li mu traženi iznos, a filmašima se javio samo nekoliko dana prije premijere filma jer je računao da će tako povećati pritisak na kompanije. Vjerojatno je planirao da će plaćanjem preko bitcoina, pseudo-anonimne valute, uspjeti skriti svoj identitet i tako izbjeći kazneni progon.

Steven Spielberg | Author: Reuters/Pixsell Reuters/Pixsell

Kompanije su uplatile tek dio traženog iznosa, a brzom akcijom Službe za borbu protiv organiziranog kriminala uhvaćen je u Beogradu i određen mu je policijski pritvor. Naime, Momčilo je preko e-maila kontaktirao spomenute kompanije, a oni su policiji uredno proslijedili čitavu komunikaciju. 

Njegov otac, Radoslav Đinović, bio je šef Službe za borbu protiv terorizma i ekstremizma MUP-a Srbije. "Momčilo je živio sam. I živio je kako je htio", samo kratko je komentirao njegov otac za srpske medije.

Njegovi poznanici govorili su da je bio pristojan mladić, ali da je volio tulumariti. Posljednji posao, sudeći po društvenim mrežama, imao je 2013. godine kada je radio kako system administrator u jednoj građevinskoj firmi iz Beograda.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.