Tehno
9684 prikaza

Tajni dokumenti: Aerodrom u susjedstvu RH opasan po život

Zračna luka Tivat
1/2
Wikimedia Commons
Strogo čuvani dokumenti pokazuju sve probleme popularne zračne luke na Jadranu

Pista u tivatskoj zračnoj luci u jako je lošem stanju, i u svakom je trenutku moguće njezino pucanje. Zbog toga bi avioni mogli izletjeti sa piste, upozoravaju iz građanskog pokreta Ujedinjena reformska akcija (URA).

Ti su podaci prikazani u izvještaju Agencije za civilno zrakoplovstvo iz ožujka prošle godine. 

"Dokument koji je procurio pokazuje kako je ugrožena sigurnost domaćih ali i stranih putnika koji putuju preko ove luke. Riječ je o dokumentu na deset stranica koji je do sada bio sakriven od očiju javnosti", rekao je potpredsjednik URA-e Filip Adžić.

U dokumentu se navodi da je aerodrom detaljno pregledan od 26. do 30. ožujka 2018. godine, te da je utvrđeno više nepravilnosti i neusuglašenosti sa regulatornim zahtjevima. O pronađenom je izvještaj poslan i poduzeću Aerodromi Crne Gore. 

Zračna luka Tivat | Author: Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Prema riječima Adžića obaveza aerodroma je bila napraviti plan korektivnih mjera zbog otklanjanja neusuglašenosti. U dokumentu koji je predstavljen navodi se da je "na površini piste vidljiva pojava karakterističnih kružnih pukotina nastalih uslijed izraženog prisustva vode koje je nemoguće sanirati punjenjem masom, već je neophodno izvršiti zamjenu tog uništenog sloja", piše ALO!. 

Upozoravaju da se "treba uzeti u obzir povećana rotacija u mjesecima koji slijede i kombinacija nepredviđenih atmosferskih utjecaja i ograničene mogućnosti za održavanja i kontroliranje širenje pukotine, a ona može biti proširena do te mjere da predstavlja opasnost za pucanje pneumatika i moguće izlijetanje aviona s piste". 

"Jasno je da staza nije sigurna, da je već ranije trebalo poduzeti mjere sanacije. Po našim podacima to do sada nije obavljeno", naglašava Adžić. 

Ada Bojana UŽAS Znanost Zbog nebrige nestaje poznata plaža i otok na Jadranu

Izvršni direktor stranke Zoran Mikić rekao je da bi Aerodromi trebali objasniti zbog čega su te dokumente držali u tajnosti. 

"Pita nije jedini problem na aerodromu Tivat. Agencija je između ostalog naglasila kako postoji i pitanje sigurnog kretanja i parkiranja aviona na platformi. A da je to veliki problem svjedoči i činjenica da su prošle godine oštećena dva manja parkirana aviona koja nisu bila osigurana na dobar način", kaže Mikić. 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.