Tehno
90 prikaza

Teslina nova jurilica - samo za one s jako dubokim džepom

Tesla Model X
Tesla Motors
Model X brzinu od 100 km/h postiže za samo 3,2 sekunde

Tesla Motors u utorak je službeno predstavio svoj novi električni automobil – Model X. Elon Musk je prototip ovog modela prikazao još 2012. godine rekavši da će proizvodnja početi sljedeće godine, no kasnije su datum prebacili na 2014. godinu. Automobil su sada konačno i prikazali, a prvi dojmovi pokazuju da je vrijedilo čekati.

Model X dizajnom odskače od konkurencije, a "falcon" vrata koja se otvaraju prema gore poput krila (sokola) su najupečatljiviji detalj. Musk je na konferenciji demonstrirao kako vratima treba jako malo prostora kako bi se otvorila. Također, senzori bi trebali spriječiti udaranje u strop ili zid. Vrata se automatski otvaraju kada prilazite vozilu što može biti korisno kada imate pune ruke stvari, a i zatvorit će se kada sjednete u automobil. 

U unutrašnjosti su posebno dizajnirana sjedala za sedam putnika, a na tri sjedala u drugom redu nagib se može zasebno mijenjati, dok su sama sjedala dizajnirana kako bi putnicima bilo što udobnije uz maksimalni prostor. Sjedala u trećem redu mogu se preklopiti u podnicu ako se ne koriste.

Uz vrata i sjedala, Musk je nahvalio i panoramsko vjetrobransko staklo te tvrdi da je to najveće vjetrobransko staklo ikada instalirano u vozilo, no nisu dali točne mjere. Putnici će moći uživati u glazbi iz 17 zvučnika.

Musk je istaknuo kako im je posebno važna sigurnost putnika. Model X prošao je testove frontalnih i bočnih sudara s odličnim rezultatom. A vozilo ima i ugrađene senzore koji će vam pomagati u kriznim situacijama kao što je automatsko kočenje koje se aktivira kod mogućih sudara. Svaki Model X dolazi s 90-kilovatnom baterijom i dva motora, model 90D do 100 km/h ubrzava za 4.8 sekundi. Za 10.000 dolara više dobit ćete model P90D koji ima takozvani "Ludicrous režim", odnosno suludo ubrzanje koje će vas do 'stotke' katapultirati za samo 3.2 sekunde. 

Impresivne performanse zahtijevaju i impresivne cijene. Tako ćete za Model X 90D s kojim možete prijeći 413 kilometara s jednim punjenjem morati izdvojiti 132.000 dolara, a za P90D koji ima doseg 402 kilometra - 142.000 dolara.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.