Tehno
723 prikaza

Tvrdi da je izumitelj iPhonea i tuži Apple za 10 milijardi dolara

Apple Newton i iPhone
Wikipedia
Ross tvrdi kako je on dizajnirao iPhone još 1992. godine, 15 godina prije nego je prvi iPhone došao na tržište

Prvi iPhone došao je na tržište 2007. Godine, no jedan muškarac tvrdi da je on dizajnirao ovaj slavni uređaj čak 15 godina ranije.

Thomas Ross iz Floride podnio je tužbu protiv Applea u kojoj tvrdi da je iPhone zapravo njegov izum kojeg je nazvao Electronic Reading Device.

Ross tvrdi da je između svibnja i rujna 1992. godine dizajnirao ovaj uređaj, a kao dokaz priložio je crteže uređaja za koje tvrdi da su nastali u tom periodu.

Ross tuži Apple | Author:  United States District Court Southern District of Florida United States District Court Southern District of Florida

Mac Rumours prenosi i kako je Ross u studenom 1992. godine podnio zahtjev za patent ovog uređaja, no on je odbijen u travnju 1995. godine nakon što Ross nije platio pristojbe za odobrenje patenta.

Ross sada zahtjeva 10 milijardi dolara i 1,5 posto zarade od prodaje iPhonea.

U tužbi navodi kako je njegov uređaj dizajniran čak 15 godina prije pojave prvog iPhonea, a imao je sve funkcije kao i iPhone. No, iako je prvi iPhone lansiran tek 2007. godine, Appleov Newton pušten je na tržište 1993. godine, a rad na njegovom razvoju počeo je čak pet godina ranije, 1987. godine.

Apple Newton i iPhone | Author: Wikipedia Wikipedia

Newton je bio jedan od prvih uređaja u ulozi ‘osobnog asistenta’. Kako je rad i razvoj ovog uređaja počeo 1987. godine, a Rossovi crteži neodoljivo podsjećaju baš na Newtona, male su šanse da će sud presuditi u Rossovu korist.

Apple zasad nije komentirao slučaj.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.