Tehno
194 prikaza

Regrutacija na sve strane - ISIL traži džihadiste hakere

ISIL
Youtube
Nije nikakva novost da se ISIL uvelike služi internetom kako bi pridobio nove pristaše, no sad je otišao korak dalje

Pristaše ISIL-a objavili su magazin koji pruža instrukcije i informira buduće džihadiste kako postati dijelom "cyber rata" protiv Zapada, izbjegavajući usput prismotru obavještajaca. 

Prvi broj Kybernetiq časopisa, koji se pojavio online u prosincu, na njemačkom je jeziku i proširio se društvenim mrežama poput Twittera i Telegrama, a uredništvo je potaknulo sve zainteresirane da slobodno prevedu članke i na druge jezike kako bi se riječ što više proširila i po drugim mrežama.

"Jako nam je važno da braća i sestre nauče pravilno koristiti softver i hardver. Nekoć su zapadnjački uspjesi na području tehnologije i znanosti bili odbačeni kao vražje djelo, no mi želimo demonizirati rad nevjernika. Vrijeme je da naučimo koliko je važna tehnologija i da je počnemo koristiti na ispravan način", piše u uvodniku časopisa.

ISIL-ov Kybernetiq časopis | Author: Twitter/ Die Welt Twitter/ Die Welt

U člancima se savjetuje kako paziti dok komunicirate s kolegama džihadistima, jer "neprijatelj uvijek čita što pišete".

Čitateljima su ponuđeni alternativni načini komunikacije poput Whatsappa, Gmaila i Hotmaila i rečeno im je da dijele informacije samo iz nužde.

U rubrici nazvanoj "Metapodaci mogu ubiti", autori upozoravaju da obavještajne agencije prate sve što se zbiva, te su čitateljima ponuđene opcije kako se "kretati ispod radara".

Posljednjih nekoliko stranica posvećeno je kratkoj priči koja bi trebala djelovati motivirajuće i potaknuti sve na razmišljanje.

Islamska država i inače koristi čitav niz društvenih mreža kako bi širila propagandu i regrutirala potencijalne džihadiste, a zbog kampanja proteklih mjeseci (poput akcije Anonymousa kojom su otkrivene tisuće njihovih korisnika), ISIL se prebacio na druge platforme, koja policija teže nadgleda.

Jedna od najplodnijih kampanja protiv ISIL-ovog online djelovanja bila je ona koju je izvela Ghost Security Group, pri čemu je navodno skinuto više od 100 džihadističkih stranica i oko 57.000 njihovih profila na društvenim mrežama. Iz Ghost Securityja tvrde da je cyber učinkovitost kalifata trenutačno jako mala, no upozoravaju i da se to može promijeniti u bilo kojem trenutku.

"Islamska država ubrzano regrutira na internetu, što znači da bi se mogli domoći kvalificiranog tehničkog osoblja za obavljanje cyber napada, iako trenutno nikoga ne smatramo pravom prijetnjom."

ISIL je prethodno pokušao lansirati i vlastitu društvenu mrežu, no ona je uklonjena u kratkom roku, piše Business Insider.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.