Tehno
350 prikaza

YouTube će se pobrinuti da počnemo plaćati pretplatu

YouTube
Yui Mok/Press Association/PIXSELL
YouTube planira uvesti pretplatu za sve korisnike koji žele izbjeći gledanje reklama, ali i za ljude koji objavljuju video snimke

Osobe koje postavljaju video snimke su, doduše, prošle lošije. Naime, oni će moći omogućiti da njihove snimke gledaju samo osobe koje plaćaju mjesčnu pretplatu (u iznosu od 10 dolara). Google će zadržati 45 posto od pretplate, a ostalo će se rasporediti partnerima, ovisno o tome koliko su vremena ljudi proveli gledajući njihove kanale. 

A što ako osobe koje objavljuju video snimke ne žele sudjelovati u novom servisu? U tom slučaju imaju dvije nepovoljne opcije. Prva je da ne zarađuju ništa od svojih videa (uključujući novce od oglašavanja), dok je druga da u postavkama označe da su njihove snimke privatne, što pak znači da ih nitko neće moći gledati.

Ako ipak žele zaraditi, morat će potpisati novi ugovor, te će sve video snimke biti uključene u verziju bez, ali i sa reklamama. Pretpostavljamo da će se, nakon kratkog razmatranja, većina osoba koje objavljuju snimke odlučiti za opciju u kojoj mogu nešto zaraditi.

Početkom godine glazbenica Zoe Keating se žalila kad ju je Google tražio da potpiše sličan ugovor za YouTube MusicKey servis, pretplatni servis za glazbene spotove. Na kraju, Keating je morala odlučiti hoće li Google distribuirati njezine spotove putem servisa na pretplatu ili neće ništa zarađivati. 

U svakom slučaju, piše Business Insider, ako želite zaraditi ikakve novce uz pomoć Googlea, morate pristati na njihove uvjete. Zasad gledatelji još nisu dužni platiti, jer uvijek mogu uživati u reklamama, no pitamo se koliko će dugo to trajati...

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.