Tehno
10563 prikaza

Zataškano: Najtajniji američki avion spasili su Šveđani

Blackbird
Pinterest
Ugroženi Blackbird je napustio kurs i ušao u švedski prostor, pomogli su im, pratnjom, dva švedska ratna zrakoplova u slučaju da ih sve presretnu Sovjeti

Prije tri desetljeća, piše Popular Mechanics, grupa švedskih pilota koji su trenirani da presretnu američki SR-71 odjedanput su postali anđeli ekipi jedne letjelice Blackbird. Ovog su tjedna nagrađeni američkim medaljama za hrabrost.

Incident se dogodio 1987. godine na nebu iznad Baltika. Tada su SR-71 Blackbirds bazirani u Mildenhall RAF bazi u Velikoj Britaniji i tjedno su letjeli misije preko Baltika, prema sovjetskim bazama u Latviji, Estoniji, Litvi i Kalinjingradu. Letjeli su "čvor" koji ih je vodio preko svih baltičkih zemalja, i onda nazad preko Švedske i otoka Gotland.

Švedski su piloti, čisto radi vježbe, trenirali presretanje SR-71 aviona. Tijekom jedne vožnje "Baltičkog Expressa" jedan je Blackbird, kojem su pilotirali Duane Noll i Tom Veltri doživjeli su probleme s motorom i počeli propadati.

Ugroženi avion je napustio zadani kurs i ušao u švedski prostor iznad Gotlanda, sve više padajući. Pomogli su im, pratnjom, dva švedska ratna zrakoplova u slučaju da ih sve presretnu Sovjeti.

Podmornica Ubojiti koncept Tehno Najopasnija podmornica: Mogla je ubiti na 1.000 kilometara

Kao što je jedan od četiri švedska pilota involvirana u incident objasnio na dodjeli medalje: "Mi smo radili mirnodopsku vježbu, a onda su nas pitali možemo li presresti i identificirati zrakoplove od interesa. Odmah su mi na pamet pali SR-71, inače to ne bi spomenuli".

Piloti Lars-Eric Blad, Krister Sjoberg,  Roger Moller i Bo Ignell dostigli su SR-71 i to je vjerojatno prvi puta u povijesti da je neka letjelica ikada presrela SR-71. A

Čim su primijetili da lete samo na jednom motoru, kaže u dosjeu, "odlučili su prihvatiti pomoć u slučaju da se u priču upletu neke treće stranke. Oni su se pobrinuli da sretno stignemo".

Ceremonija dodjele medalja održala se u Stockholmu, u Švedskoj a prisutni su bili svi švedski piloti te jedan SR-71 pilot.

Zašto bi SR-71 uopće trebala naoružana pratnja? Takozvani Baltik Express letio je kraj sovjetskog zračnog prostora na tjednoj bazi, time "živcirajući" najbolje sovjetske pilote koji su se uzalud trudili presresti ih. Sovjeti su imali bazu u istočnoj Njemačkoj i uvijek su slali MiG-ove kako bi, bez pucanja, pokušali presresti Baltic Express. Da su Sovjeti saznali da je SR-71 onesposobljen i ranjiv, mogli bi ga pokušati srušiti. Iako provokacija, korištenje smrtonosne sile nije nešto što se nikada prije nije dogodilo.

Sudeći prema U.S. Air Force članku, incident je klasificiran od strane Pentagona kao tajna do prošle godine. No, dio anegdote pojavljuje se i u knjizi "Lockheed Blackbird: Beyond the Secret Missions". U njoj umirovljeni švedski vojni kontrolor leta pokušava presresti borca i incident kada je jedna SR-71 fotografiran od strane švedskih pilota kako leti na jednom motoru. Fotograf je, evidentno je, jedan od četiri nagrađena pilota.

Prodaja oružja u Americi Kauboji Top News Svaki Amerikanac ima 5 komada vatrenog oružja

Amerikanci kažu kako su Šveđani bili spremni braniti SR-71 od "trećih stranaka", no kompleksnost Hladnog rata znači da je istina vjerojatno malo nijansiranija. Švedska je tijekom rata bila neutralna i u teoriji je i komuniste i ostale tretirala jednako. Uvijek bi bili i ostali neutralni (i u slučaju bitke) osim ako se ona ne odvija nad švedskim teritorijem.

Piloti su bili spremni braniti SR-72 dok su god iznad Švedske, a Amerikanci su hitro slali svoje avione iz drugih baza da se Blackbird "preuzme" te da sretno sleti u Veliku Britaniju.

Danas su Švedska i SAD mnogo bliži, i Amerikanci redovito izvode svoje vojne vježbe skupa sa Šveđanima što je tada bilo nezamislivo.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Srebrni 19:49 02.Prosinac 2018.

    Mig31 ga je mogao srušiti. Nakon tog incidenta SR71 je povučen.

  • makan1210tahi 17:35 02.Prosinac 2018.

    da su ih rusi namjeravali skinuti, sve bi ih skinuli jer su bili ko patka koja čeka