Top News
5342 prikaza

10 najjačih vojski na svijetu

Hrvatski vojnici u Kabulu
Željko Lukunić (PIXSELL)
Vojna nadmoć uvijek je bila cilj mnogih civilizacija, a evo koje države se trenutačno imaju čime dičiti

Ako posjedujete jednu od najjačih vojski na svijetu, prilično je sigurno da vas neće pokušati napasti nitko s 'tri čiste u glavi'. Vojna snaga pridobrit će vašem narodu poštovanje i dominaciju u svijetu, a da ne spominjemo da ćete itekako utjecati na to kako će se ponašati drugi oko vas. Jer, tko ne bi slušao onog s pištoljem, topom ili mornaricom iza sebe?!

Jaka vojska također državi pruža ekonomsku prednost, jer ćete lakše kontrolirati trgovačke puteve, a i smatrat ćete se nekim tko osigurava mir. Istodobno ćete se moći i osjećati mirnije, a pogotovo građani vaše zemlje. 

I dok su Rimsko Carstvo, Grci, Turci i druge antičke vojne snage nekoć bile dominantne sile, moderno doba pruža drugačiji pogled na rat i način na koji vojska operira. 

Na prvom mjestu danas se nalazi SAD koja drži krunu kao najjača vojska na svijetu, te više-manje drži čvrsto svoje mjesto još od 1945. godine. SAD troši više na vojsku nego sljedećih devet država zajedno, točnije oko 577 milijardi dolara godišnje. Uz to američka vojska ima 1.4 milijuna aktivnih vojnika, 13.900 vojnih zrakoplova i 8.850 tenkova koji su spremni za pokret. Da ne spominjemo da je američka mornarica jedna od najjačih na svijetu, s 20 nosača zrakoplova (na drugom mjestu je Francuska, koja ima četiri nosača).

Ruska vojska | Author: dpa/DPA/PIXSELL dpa/DPA/PIXSELL

 

Na drugo mjesto je zasjeo dugogodišnji neprijatelj SAD-a, Rusija. Rusija godišnje troši oko 60 milijardi, ima oko 766.000 aktivnih vojnika, 3.500 vojnih zrakoplova i 15.398 tenkova, točnije najviše njih na svijetu. Uz to što su na drugom mjestu po veličini mornarice, Rusija je i najveći proizvođač nafte na ovoj listi i opskrbljuje naftom neke od drugih zemalja na ovom popisu.

 

Kina je na trećem mjestu, s najvećim brojem aktivnih vojnika, njih čak 2.33 milijuna. Također se popela na drugo mjesto po troškovima, koji iznose 145 milijardi. Treća je zemlja po veličini mornarice, a na drugom mjestu je po količini tenkova (9.159). Na trećem mjestu je i po pitanju vojnog zrakoplovstva, jer posjeduje 2.869 zrakoplova.

Indijski vojnici | Author: Anna Gowthorpe/Press Association/PIXSELL Anna Gowthorpe/Press Association/PIXSELL

 

Na četvrto mjesto se smjestila Indija, koja je na trećem mjestu po broju vojnika, budući da ih je aktivno 1.325 milijuna. Doduše, troši samo 38 milijardu na nju. Iako joj je mornarica u rangu s onima nižima od sebe, na četvrtom je mjestu po broju tenkova i po količini vojnih zrakoplova. No ono što Indiji predstavlja posebno velik minus je činjenica da uvozi velike količine nafte, zbog čega je ovisna o drugima u regiji.

 

Na petom mjestu se smjestila Velika Britanija, koja broji 147.000 aktivnih vojnika, što je najmanje na ovom popisu, ali zato ono što manjka u ljudstvu nadoknađuje u mornarici, što joj je najveća prednost. Velika Britanija troši godišnje 52 milijarde dolara na obranu, te posjeduje 936 vojnih zrakoplova i 407 tenkova, piše Value Walk.

Grafikon vojske | Author: Business Insider Business Insider

Na šestom mjestu je Francuska, sedmom Južna Koreja, osmom Njemačka, devetom Japan i na desetom Turska.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.