Top News
190 prikaza

Bitka za baš svaki glas: Oni će proći ili će nestati iz politike...

Političari
PIXSELL
Oni su lovci na preferencijalne glasove, a na izborima žele pokazati da su nepravedno stavljeni nisko na listama i pokazati i svojim strankama da vrijede više nego što stranački šefovi misle

Glas naroda u Saboru, Za sve građane i građevine, Odličan 4, Moj život je moj program. To su samo neki od slogana kandidata na izborima, koji uopće ne ističu da su iz jake stranke, nego predstavljaju sebe kao osobu.

Oni su lovci na preferencijalne glasove, a na izborima žele pokazati da su nepravedno stavljeni nisko na listama i pokazati i svojim strankama da vrijede više nego što stranački šefovi misle.

Ove izbore će još više nego prošle obilježiti personalizirane kampanje jer HDZ više ne brani da se pojedinačno natječu, a HNS-ovim kandidatima poput Anke Mrak Taritaš ne pada na pamet poslušati savjet iz SDP-a da rade samo za listu, a ne za sebe osobno.

Izbori 11. rujna su drugi parlamentarni na kojima se može birati i jedno ime s liste stranke ili koalicije. Ako kandidat dobije više od 10 posto glasova koje je osvojila lista, koja prolazi u Sabor, automatski ulazi u Sabor bez obzira na kojem mjestu se nalazi na listi. Prije je stvar bila “jednostavnija”. Čelništvo stranaka je složilo kandidate i znalo se tko, zavisno od jačine stranke, ulazi u Sabor. Na svakoj listi je 14 kandidata po izbornoj jedinici, a nema šanse da svi prođu. Kod najjačih stranka, HDZ-a i SDP-a se smatra da najviše sedam prvih kandidata prolazi, dok je kod manjih uspjeh i ako prođe prvi na listi.

Sustav preferencijalnog glasovanja sve to mjenja. Primjerice, drugi čovjek HDZ-a, Milijan Brkić je 14. na listi u drugoj izbornoj jedinici. Prije bi to značilo da nema nikakve šanse, ali sada je Vaso odlučio pokazati da će i s tog nepovoljnog mjesta uspjeti postati zastupnik. Kada se pogleda što objavljuje na društvenim mrežama, ne bi se ni zaključilo da je to moćni HDZ-ovac. Šuška se da su on i novi predsjednik HDZ-a Andrej Plenković zahladili odnose, pa se Brkić mora boriti ne samo protiv političkih oponenata, nego i protiv suparnika iz stranke poput popularnog Zlatka Hasanbegovića, koji je ispred njega.

Istu stvar pokušavaju i mnogi drugi. HNS-ova Anka Mrak Taritaš se bori ući sa osmog mjesta u Sabor. Stjepan Mesić s 11. mjesta u prvoj izbornoj jedinici. Kralj mandarina Stipe Gabrić Jambo također s osmog mjesta, Milan Kujundžić, koji se vratio u HDZ, s 14. Jedan od suosnivača Živog zida Ivan Pernar također kreće sa samog začelja, kao i bivši HDZ-ov ministar Ivan Šuker te telekomunikacijski vještak Đuro Lubura. HDZ-ov Darko Milinović je na 4. mjestu, ali personaliziranom kampanjom želi dokazati stranci da je najjači u 9. izbornoj jedinici. HDZ-ov ministar turizma Anton Kliman mora proći sa 14. mjesta, ako uopće želi biti ministar u slučaju pobjede HDZ-a.

Inače, da bi kao prvi na listi prošli u izbornoj jedinici potrebno je od 12.000 do 15.000 glasova. Ako lista prođe u Sabor, preferencijalno je kandidatu potrebno 8000 do 10.000 glasova za izbor.

- Preferencijalni izbor je osvježenje i svi kandidati moraju puno više raditi u kampanji, jer nitko osim prvih više nije siguran da će proći. Biračima omogućuje da biraju one koje žele, ali daju i protestne glasove za ljude koje su stranke stavile nisko na liste. Svojim glasom birači pokazuju i da nisu samo za izbor stranačkih šefova nego i za konkretne osobe - kaže komunikacijski stručnjak Krešimir Macan iz agencije Manjgura. On očekuje da će upravo “lovci” na preferencijalne glasove imati zanimjive kampanje.

Preferencijalni glasovi nose i posebnu odgovornost političara prema biračima iz izborne jedinice u kojoj su izabrani.  

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.