Top News
412 prikaza

Britancima se neće svidjeti s kim će pregovarati oko Brexita

Michel Barnier
REUTERS/Laurent Dubrule
Velika Britanija još uvijek nije aktivirala Članak 50, ali Europska unija mora biti spremna na brze pregovore

Michel Barnier, bivši povjerenikEuropske komisije zadužen za financije u sazivu EK pod vodstvom Jose Manuela Barrosa, vodit će pregovore s Velikom Britanijom oko Brexita.

Bivši francuski ministar vanjskih poslova i pripadnik desne stranke Les Republicains, Barnier je imao dosta nategnute odnose s bankarima, a posebno s britanskim bankarima. Jedna od stvari koje su mu zamjerili je želja za strožom regulacijom finacijskog sektora i uvođenje gornje granice na plaće šefovima banaka. Optužbe iz bankarskog sektora su išle tako daleko da su govorili da mu je želja oslabiti londonski položaj kao središta europskog bankarstva.

Barnier je, sasvim prirodno, negirao takve optužbe. Međutim, postavljanje federalista s lošim odnosima s Britanijom na čelo pregovaračkog tima moglo bi izazvati zabrinutost u Londonu.

Šef Europske komisije Jean-Claude Juncker rekao je: "Michel će imati pristup svim potrebnim resursima na raspolaganju Europskoj komisiji. Siguran sam da će opravdati dato mu povjerenje i pomoći nam u razvoju novog partnerstva s Ujedinjenim Kraljevstvom nakon što napuste EU".

Jacques Lafitte, konzultat Avise, rekao je da imenovanje Barniera za predstavnika Komisije šalje jasnu poruku Londonu. "Nakon svih ovih godina što je London godinama prigovarao Barnieru, često i nepravedno, Europska komisija nije mogla poslati snažniju poruku Britancima", rekao je Lafitte za AFP.

Nick Clegg, bivši zamjenik britanskog premijera i bivši šef Liberalnih demokrata, izrazio je određenu dozu zabrinutosti zbog Barnierova imenovanja. "Barnier nije prijatelj Londona, zvona će zvoniti na uzbunu", izjavio je Clegg.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.