Top News
148 prikaza

Nova britanska Vlada - kako će se snaći?

Theresa May ispred premijerske rezidencije 10 Downing Street
REUTERS/Peter Nicholls
Pred novom britanskom vladom izazov je života, kako izići iz EU i ne uništiti britansko gospodarstvo toliko ovisno o Europskom tržištu.

Nova britanska premijerka Theresa May zdušno se prihvatila posla sastavljanja nove vlade nakon što je u srijedu preuzela premijersku dužnost od Davida Camerona.

Bivša ministrica unutarnjih poslova preuzela je vodstvo konzervativne stranke, a time i premijersku funkciju nakon što je Cameron najavio ostavku odmah poslije objave rezultata referenduma o britanskom napuštanju Europske unije. May je ostala jedina kandidatkinja uslijed brojnih odustajanja od kampanje za vodstvo konzervativaca. Prije referenduma podržavala je ostanak Velike Britanije u EU, a sada je na nju pao krajnje nezahvalan zadatak detaljiziranja pregovora s ostalim državama članicama Unije.

Očekuje se da će do kraja tjedna popuniti i ostala mjesta u vladi, ali već jučer je napravila značajne promjene.

Boris Johnson | Author: Reuters/Pixsell Reuters/Pixsell

Za ministra vanjskih poslova postavila je Borisa Johnsona. Bivši londonski gradonačelnik bio je jedan od vođa kampanje za odlazak Britanije iz EU. Kada je trebalo službeno kandidirati se za mjesto konzervativne stranke, a time i odgovornost provođenja Brexita, Johnson se povukao iz utrke.

Kako će se snaći na mjestu šefa diplomacije čovjek poznat po brojnim kontroverznim izjavama, bit će zanimljivo za promatrati. Johnson je svojevremeno rekao da američki predsjednik Barack Obama gaji anti-britanske osjećaje zato što mu je otac iz Kenije, bivše britanske kolonije. Zatim, osvojio je pjesničko natjecanje poemom o spolnom odnosu Redžepa Erdogana s kozom. A za Hillary Clinton rekao je da ga podsjeća na medicinsku sestru s odjela psihijatrije, čime je aludirao na sestru Ratched iz filma Let iznad kukavičjeg gnijezda.

David Davis dobio je potpuno novo ministarstvo zadužen za izlazak iz Europske unije, ministarstvo za Brexit. Dugogodišnji euroskeptik trebao  bi preuzeti vodstvo nad pregovorima o izlasku iz Unije. BBC javlja da je nova premijerka već naredila potragu za zgradom u koju će smjestiti novo ministarstvo zaduženo za pregledavanje tisuća stranica europske regulative u britanskom zakonodavstvu.

Philip Hammond | Author: REUTERS/Peter Nicholls REUTERS/Peter Nicholls

S mjesta ministra financija smijenjen je George Osborne, a postavljen je Philip Hammond, bivši ministar vanjskih poslova. Hammond je poznat kao euroskeptik, ali je svejedno vodio kampanju za ostanak Velike Britanije u Uniji. Hammond je svjestan koliko pristup zajedničkom tržištu EU znači britanskom bankarskom sektoru i rekao je Udruženju bankara: "Pristup zajedničkom tržištu od ključne je važnosti vašoj industriji. Financijske usluge će vjerojatno biti najteže pogođene britanskim izlaskom iz EU".

Bivši ministar obrane Liam Fox postao je šef još jednog novog ministarstva zadužen za međunarodnu trgovinu. Međutim, dok je bio ministar obrane dao je ostavku 2011. godine nakon što su procurile informacije da je bliskom prijatelju i lobistu Adamu Werrityu dao pristup ministarstvu i vodio ga na službena putovanja.

Amber Rudd postala je nova ministrica unutarnjih poslova, naslijedivši tako novu premijerku May na tom mjestu. Prije referenduma podržavala je ostanak Ujedinjenog Kraljevstva u Uniji, a za novog šefa diplomacije Johnsona rekla je da mu ne bi vjerovala da je vozi kući nakon tuluma

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.