Top News
1510 prikaza

Egipatski ministar "Žene treba obrezivati zbog muških slabosti"

Egipat - obrezivanje žena
Youtube
Devet od deset Egipćanki u dobi od 15 do 49 godina imaju obrezani klitoris

Egipatski ministar Elhamy Agina šokirao je svjetku javnost izjavom da žene treba "podvrgavati genitalnom obrezivanju" kako bi se time sputale muške seksualne slabosti.  Također, Agina tvrdi da će obrezivanje klitorisa pomoći u smanjenju ženskih seksualnih apetita, iako je sama procedura ilegalna od 2008. godine.

On smatra da bi prestanak te prakse bio moguć jedino da Egipt ima "snažne muškarce" koji su sposobni kontrolirati libido. 

- Mi smo narod čiji muškarci pate od seksualnih slabosti, a što se ogleda u činjenici da je Egipat najveći potrošač seksulnih stimulansa koje samo slabi konzumiraju - rekao je.

Šokantna statistika

Metoda sakaćenja ili potpunog uklanjanja klitorisa žene koja se obično obavlja u dobi od pet do 15 godina i dalje nije iskorijenjena, a više od 125 milijuna žena na svijetu danas je tako brutalno obrezano, piše u izvješću UNICEF-a. Prema UNICEF-ovoj studiji, u 29 afričkih zemalja žensko obrezivanje i dalje je uobičajena praksa, a ako se nastavi dosadašnjim tempom u narednih će deset godina biti obrezano još 30 milijuna žena.

U Egiptu je gotovo svaka djevojčica i žena obrezana

Globalne organizacije i udruge za ljudska prava protive se tom tradicionalnom sakaćenju kojem je prvotna namjena uskraćivanje ženama užitka u seksu, kao i njihovo podređivanje muškarcima, no pobornici obrezivanja brane taj običaj kao kulturološku normu.

U naizgled razvijenom Egiptu je situacija je preko 91 posto djevojčica i djevojaka obrezano. U 77 posto slučajeva obrezivanje rade liječnici, što samo dokazuje raširenost tog običaja u Africi. Situacija je još gora u Somaliji, Gvineji i Džibutiju, gdje je preko 95 posto ženske populacije obrezano. Nešto bolje je u Keniji i Tanzaniji, gdje se danas trostruko manje djevojčica obrezuje nego prije 30 godina.

Žene i muškarci žele kraj obrezivanju

U većini zemalja koje prakticiraju obrezivanje, većina muškaraca i žena smatra kako taj običaj treba ukinuti, stoji u UN-ovim izvješću. Unatoč tome, u nerazvijenim zemljama poput Gvineje, Senegala i Tanzanije i dalje prevladava mišljenje kako će neobrezana žena teško naći muža, a genitalno sakaćenje smatraju odrazom vrijednosti patrijarhalnog društva u kojem žive.
-  Pred nama je izazov poticanja žena i muškaraca da progovore o štetnosti obrezivanja i napuštanju tog primitivnog običaja koji oskvrnjuje žene - dodala je savjetnica za ženska i ljudska prava u UN-u, Rao Gupta.

Obrezivanje djevojčica ne može se usporediti s onim kod dječaka, jer se njime odstranjuje dio spolnog organa koji onemogućuje seksualni užitak, a njegove opasnosti uključuju teško krvarenje, probleme kod uriniranja, infekcije, neplodnost i povećan rizik rađanja mrtve djece, upozoravaju stručnjaci. 

Porijeklo obrezivanja

Obrezivanje ženskih genitalija rašireno je kod muslimana, osobito u patrijarhalnim društvima, a razlozi koji se navode za takvo sakaćenje žena su različiti:

  • Ženski spol nakon obrezivanje postaje čišći i smanjuje se rizik bolesti
  • Obrezivanje čini djevojčice više ženama, jer se time otklanja "muški dio" s njih
  • Obrezivanje ženu štiti od njene seksualnosti jer onemogućuje užitak u seksu
  • Muškarci doživljavaju veće seksualno zadovoljstvo s obrezanim ženama
  • Odbijanje tradicije obrezivanja znači okretanje zapadu i njegovom nemoralu
  • Aether 10:23 17.Listopad 2016.

    Zaista interesantno, oni imaju muškarce koji ne znaju kontrolirati libido a istovremeno im žene hodaju zamotane kao šunka u ovitku, toliko o opravdanosti zamatanja i o kretenskom ugnjetavanju žena.