Top News
96 prikaza

ISIL-ov veliki pad: Džihadista je sve manje

ISIL
Youtube
Islamska država ima 25.000 boraca u Siriji i Iraku, što je manje od ranije procjene da ih je ondje oko 31.000

Američki dužnosnici kazali su da je do smanjivanja broja boraca ISIL-a - 25.000 od prethodnih 31.000 - tj. oko 20 posto došlo zbog žrtava u redovima IS-a i većeg broja dezertera te su naglasili da izvješće pokazuje da američki napori donose rezultate.

"Smanjivanje broja spoj je žrtava na terenu, dezertera, posljedica unutarnjih disciplinskih mjera, te manjeg broja novih članova i poteškoća s kojima se suočavaju strani borci koji žele doći do Sirije", rekla je Emily Horne, glansogovornica Vijeća za nacionalnu sigurnost.

Nove procjene "znače da IS i dalje predstavlja značajnu prijetnju", ali su brojke ipak manje, rekao je glasnogovornik Bijele kuće Josh Earnest.

Borbeni napori koalicijskih partnera SAD-a donose učinka u sukobu protiv Islamske države, rekao je Earnest, dodajući da su takvom rezultatu doprinijele i iračke sigurnosne snage i plemenske milicije te umjerene oporbene skupine u Siriji.

 Naglasio je da se zbog međunarodnih napora počeo smanjivati i broj stranaca koji se priključuju tom džihadističkom pokretu.

 "IS ima više poteškoća nego ranije u popunjavanju svojih redova, a dugo smo svjesni potrebe suradnje međunarodne zajednice u zaustavljanju odlaska stranih boraca u regiju", naglasio je Earnest.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.