Top News
364 prikaza

Koljački pohod islamista u Palmiri: 'Svim muškarcima su odrubili glave'

Isis u Palmiri
Youtube
Svi smo čuli o ugroženosti antičkih ruševina u Palmiri, no rijetki spominju ljudske žrtve, a ovo su priče preživjelih iz pakla ISIS-a

Kad su pripadnici Islamske države uletjeli u predgrađa Palmire 20. svibnja, 50 muškaraca koji su činili polovicu radnika s Assad Suleimanovog obližnjeg pogona za preradu nafte, odrađivali su 12-satnu smjenu na sigurnoj udaljenosti. Oni su bili sretnici. Jer od njihovih preostalih 50 kolega, koji su spavali u kućama nadomak drevnog rimskog grada, 24 je vrlo brzo bilo ubijeno. Zajedno s još 400 civila (ukljućujući žene i djecu), tijekom sljedećih nekoliko sati pobili su ih islamski militanti koje svi Sirijci sad zovu po akronimu kojeg su sami odabrali 'Daesh'.

Naftni inženjer Ahmed u to je vrijeme bio na fakultetu u Damasku, iako mu je ostatak obitelji bio u napadnutom gradu. "Bio sam zaprepašten. Pokušavao sam nazvati obitelj, jer je to u to vrijeme još bilo moguće. Oni su rekli da Deash (znani i kao ISIS) nisu nikome dozvoljavali da napuste svoje domove. Moj brat je poslije ipak izašao na ulicu. Slikao je tijela. Svim muškarcima su bile odrubljene glave, svima."

Isis u Palmiri | Author: Youtube Youtube

Ahmed uskoro nastavlja: "Uspio mi je poslati fotografije internetom iz Al-Rake, jer je to još jedini oblik komunikacije koji tamo radi".

Neke od fotografiju su prestrašne za objavljivanje, jer pokazuju glave koje su po nekoliko metara udaljene od ostatka tijela, te rijeke krvi na ulicama. Na jednoj fotografiji tijela leže nasred ulice dok ih zaobilaze dvojica biciklista, piše Independent

Iako su ljudi pobijeni ubrzo nakon zauzimanja grada, Daeshovci nisu dopustili građanima da ih pokupe sljedeća tri dana. Neki su upucani, nekima su odrubljene glave, a neki su letjeli u zrak kad su, pokušavajući pobjeći, s automobilima naletjeli na eksplozive koje su postavili islamisti neposredno prije napada. 

Zašto Amerikanci nisu spriječili napad?

Jedan mladi inženjer iz Hayana nalazio se u Palmiri kad je pristigla vojska Islamske države, a svega se prisjećao suznih očiju: "Kad mi je obitelj rekla da su došli, ostao sam kod kuće i svi smo se zatvorili unutra. Svi su znali da kad dođu ovi muškarci, stvari nisu dobre. Ostali smo bez struje dva dana, nakon čega su je napadači vratili. Imali smo sasvim dovoljno hrane, jer smo bili dobrostojeća obitelj. Ostali smo tamo tjedan dana, a oni nikad nisu pretražili našu kuću".

ISIS u Palmiri | Author: Youtube Youtube

Tjedan dana nakon okupacije, njegova obitelj uspjela je napustiti kuću, te su ulovili autobus za okupirani grad Al-Raku nakon čega su se uputili u Damask. "Pogledali su moju osobnu iskaznicu, ali nisu me pitali gdje radim. Putovanje je prošlo normalno. Nitko nas nije pokušao zaustaviti pri odlasku", prisjeća se mladić koji je inače sunit, iste vjere kao i Daeshini sljedbenici.

Sirijske trupe patroliraju 13 km od Palmire, te su uvjereni da militanti neće uspjeti probiti njihovu obranu i napredovati dalje. No sami Sirijci više ne gledaju blagonaklono na zapadnjake, pogotovo Amerikance. Naime pitaju se da ako su Amerikanci toliko željni uništiti ISIS, kako to da nisu znali uz pomoć satelita da tisuće ubojica maršira prema Palmiri?! I kako to da o tome nisu obavijestili Sirijce ili da nisu bombardirali militantne, iako su im mogli naciljati mete sigurno danima prije okupacije grada. 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.