Top News
2775 prikaza

Tajni zatvori Ukrajine: elektrošokovi, glad i brutalne batine

Žrtva mučenja u Ukrajini koja je još dobro i prošla
Youtube
Zatočenike obožavaju zlostavljati strujom i mnogočime što su naučili od KGB-a. I nitko ih ne može obuzdati, ni Kijev ni Moskva

Ukrajina, zemlja poderana po liniji sukoba između desničarske vlade i proruskih separatista, u sebi krije mučilišta u kojima obje strane u najgoroj maniri KGB-a iz Staljinovih vremena, muče zatočene. Ukrajinska dopisnica The Daily Beasta Anna Nemtsova opisala je slučaj Marie Varfolomeyeve, 29-godišnje fotoreporterke koju su 419 dana držali zatočeni pobunjenici u Luhansku.

Tukli su je, saslušavali, prebacivali iz podruma u podrum, da bi je na kraju razmijenili za zarobljenog snajperista. "Moji cimeri iz ćelije često su se vraćali s mučenja, izgledajući poput duhova i s krastama na jeziku, što je značilo da su ih mučili strujom... Dok sam bila u zatvoru moja baka je počinila samoubojstvo. Nije mogla podnijeti strah da me muče u zatvoru", rekla je Varfolomeyeva.

Iz zatočeništva je izišla da je bila kost i koža. No, s druge strane granice ne stanuju ništa bolji momci. Međunarodne organizacije za ljudska prava godinama javljaju zbog horor priča iz ilegalnih zatvora SBU-a, Ukrajinske sigurnosne službe, po Mariupolu i Kramatorsku. "Ukrajinski istražitelji često koriste elektrošokove na genitalijama muških zatočenika, teško premlaćivanje i waterboarding", rekao je za Daily Beast Stanislav Dmitriyevsky.

Njegov Committee Against Torture jedna je od 10 organizacija koje provjeravaju kršenja UN-ove konvencije protiv mučenja. I Human Ritghs Watch i Amnesty International redovito opisuju da obje strane koriste iste brutalne taktike, da zatočene drže na tajnim mjestima, da ih drže bez suđenja i bez ograničenja, zapravo da ih u pravilu koriste kao živu valutu za razmjenu za svoje zarobljene na drugoj strani.

SBU ukrajinske vlade otišao je toliko daleko da jednostavno ne dopušta posjet UN-ovim inspektorima svojim centrima za zatočavanje, iako je Ukrajina članica UN-a, zemlja u Europi. Ukrajinska parlamentarka Svitlana Zalishchuk osjetila se duboko posramljena kad je čula za odbijenicu UN-u. SBU se pravda da ne smije nikoga pustiti ukoliko unutra imaju ruskih zarobljenika.

"Ako mene pitate, dogodilo se, oprostite na izrazu, totalno odjebavanje od strane naše sigurnosne službe, totalni kaos. A UN je rekao: 'Hvala vam, zbogom, mi odlazimo'", ogorčena je na vladu bila parlamentarka. Nekolicina ukrajinskih dužnosnika pokrenula se kad je u pitanje ozbiljno došla ukrajinska reputacija.

"Obratili su se predsjedniku, a on šefu tajne službe. Njegova poruka je bila: 'Momci, zajebali ste i sad se morate nositi s time', tako da vjerujem da SBU više neće moći izbjegavati međunarodne zakone", smatra ona. UN bi u sljedeću inspekciju trebao doći u rujnu. Skeptici, međutim, smatraju da uz ovakav SBU ništa ne može zaustaviti nastavak brutalnosti u Ukrajini, koje potječu još iz SSSR-a.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.