Top News
14934 prikaza

Ljeto zauvijek: Što nam donosi novo računanje vremena?

Pomicanje sata
Zeljko Mrsic/PIXSELL
Europljani su jasni što žele, Jean-Claude Juncker se sprema zaključati nas u "vječno ljeto"

Predsjednik Europske Komisije Jean-Claude Juncker u petak je potvrdio kako će se u Europi, izgledno je, prestati pomicati sat.

Nakon velike ankete više od 80  posto građana izrazilo je podršku toj ideji. Žele da se ostane na "ljetnom vremenu", piše CNN.

"Čini se kako je to nešto što građani žele, a Bruxelles više neće kontrolirati vrijeme. Ako to još dodatno pomogne stvarima poput logistike, prijevoza i trgovine, kojima je promjena vremena smetala, onda je to odlično, a osim toga ova je debata o ljetnom i zimskom računanju vremena već jako dugo prisutna", rekao je u jednom intervjuu Juncker.

Trenutno svaka EU članica svoj sat pomiče "unaprijed" zadnje nedjelje u ožujku, te onda "natrag" u listopadu.

"Milijuni su se oglasili na anketu i mislim da trebamo cijele godine biti na ljetnom računanju vremena, to će se i dogoditi", rekao je Juncker.

Prvi je tako nešto predložio Benjamin Franklin još davne 1784. godine, no nitko ga nije shvatio previše ozbiljno.

NASA Parker Solar Probe Sedmogodišnja misija Znanost NASA će probati sletjeti na Sunce, na užarenih 1400°C

Na vrhuncu Prvog svjetskog rata, 30. travnja 1916., satovi Njemačkog carstva pomaknuti su za jedan sat u prvom ljetnom računanju vremena. Jedan je gradić u Kanadi već eksperimentirao sa sezonskim mijenjanjem sata i to od 1908., no tek kada je velika Njemačka napravila prvi korak slijedio je i ostatak Europe. Tijekom sljedećih nekoliko tjedana isto su napravile i Velika Britanija, Francuska, Italija, Rusija i Australija. SAD  je pak prvi "prebačaj" ostvario 1918. godine.

No, oduševljenje nije dugo trajalo. Njemačka je prestala koristiti ljetno računanje vremena 1919., a Austrija 1921. godine, dok su Velika Britanija, Irska i Pariz nastavili.

Upravo su Francuzi bili jako podijeljeni oko toga, s time da se populaciji ruralnih krajeva to uopće nije svidjelo, ali su za ljetno računanje vremena bili veliki gradovi. Na kraju je odlučeno da se neće mijenjati sat ali da će početak radnog vremena (i kraj) biti pola sata ranije između 28. travnja i 3. studenog.

Tijekom Drugog svjetskog rata praksa je ponovno zahvatila Europu, dapače Hitler je države koje bi osvojio (poput Danske i Poljske) tjerao da se povinuju standardu.

U Njemačkoj su sat pomaknuli za sat i 40 minuta, time promijenivši vremensku zonu sa "Nizozemskog vremena" na aproksimativno sinodičko vrijeme (sinodički dan) i prilagodili CEST-u.

Nizozemska je na ljetnom vremenu ostala do 1942., a od 1942. do 1945. Nizozemci su "šaltali" satove. Nakon oslobađanja zemlje, to je ukinuto, i vraćeno tek 1977. godine.

Francuzi su se inicijalno borili protiv mijenjanja satova, no od 1941. to je stupilo na snagu, a satove koji su išli 2 sata "iza" Berlina nosili su samo najhrabriji patriote.

Zastava Europske unije Strogo čuvano Top News Tajni izvještaj: Europska unija će se raspasti do 2040.

Poslije rata mnoge su države zadržale to računanje vremena, a Velika je Britanija čak jedno vrijeme bila dva sata ispred standardnog vremena. Kasnije je dio država u Europi napustio praksu jer ih je podsjećala na rat.

Ljetno računanje vremena opet se pojavilo ruku pod ruku s još jednom krizom, onom nafte 1973. godine kada je OAPEC uveo embargo, a cijene su skočile u nebesa i potaknule recesiju. Francuska je prva "oživjela" ljetno računanje vremena 1976. godine. Do kraja sedamdesetih, većina je Europe opet mijenjala satove dva puta godišnje.

Godine 1996. Unija je standardizirala "raspored" koji je (za sada) na snazi i danas. Iznimka je Island, a pravilo slijedi čak i Švicarska.

Kako bi se pravilo promijenilo nova regulativa mora dobiti potporu 28 članica i Parlamenta. Jedna je od najvećih kritičarki ljetnog računanja vremena, piše CNN, Finska gdje je prošlog listopada 70.000 građana potpisalo peticiju protiv prakse.

Mijenjanje pravila je proces koji će, Junckerovim izjavama usprkos, dugo trajati, a The New York Times navodi kako bi najgori scenarij mogao biti taj da svaka država dobije pravo na odabir što znači da bi svi u Europi mogli u isto doba imati drugačije vrijeme.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Roumpell 16:58 01.Rujan 2018.

    Trenutno svaka EU članica svoj sat pomiče "unaprijed" zadnje nedjelje u ožujku, te onda "natrag" u listopadu. "Milijuni su se oglasili na anketu i mislim da trebamo cijele godine biti na ljetnom računanju vremena, to će se i dogoditi", rekao ... prikaži još! je Juncker. Ne znam, jesu li ove EU birokrate u stvari obmanuli sve ljude...ali anketa je bila protiv mijenjanja sata, tj vraćanje na stari način, tj na ZIMSKO vrijeme. Otkud sad trabunjanje o ljetnom vremenu. To mi se čini odvratna obmana