Top News
1635 prikaza

"Molite Boga da vam ne treba hitna pomoć"

Prosvjed građana ispred Ministarstva zdravstva, traže smjenu ministra Kujundžića
Marko Prpić (PIXSELL)
Sustav je očito neadekvatno ustrojen, ali nitko ne želi reći točno kako ga popraviti

Zgražanje zbog tragične smrti Mattea Ružića (22) u Zaprešiću ne jenjava. Javnost se pita kako je moguće da je u Hrvatskoj u 21. stoljeću netko umro od astme.

Ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu Zagrebačke županije, Davorin Gajnik, komentirao je slučaj tragično preminulog mladića.

- Odgovorno tvrdim da smo učinili sve po pravilima struke. Napravili smo sve, i više, da spasimo mladi život, nismo uspjeli. No u Zaprešiću imamo jedan tim, dok Velika Gorica ima dva - kazao je. Dodao je kako Zagrebačka županija ulaže velika sredstva u Hitnu te su kupili 40 vozila i 10 defibrilatora i uložili u edukaciju radnika.

- Za grad Zaprešić, koji ima 60.000 stanovnika i ima samo jednog doktora, ZHM plaća još tri doktora i još tri doktora za Samobor. ZHM iz svojih sredstava daje još 1,2 milijuna da se pojačaju timovi. Ne možemo pokriti rotaciju jer za to trebamo imati 10 timova - objasnio je. Najkritičniji su Zaprešić i Samobor. Gradonačelnik Zaprešića Željko Turk s godišnjeg odmora poslao je priopćenje. Ogradio se od medijskih napisa kako je HDZ-ova većina u tamošnjem gradskom vijeću u prosincu odbila prijedlog da se dio novca namijenjen financiranju Savjeta HDZ-ova gradonačelnika usmjeri na Hitnu pomoć.

Milan Kujundžić Ispad ministra Top News Kujundžić: "Idite na referendum pa natrag u komunizam"

- Slijedom napisa o odbijanju sufinanciranja dodatnog tima Hitne medicinske pomoći, ponovno naglašavam kako javno zdravstvo, uključujući i hitnu medicinu, nije u nadležnosti jedinica lokalne samouprave. O tome jasno govori Pravilnik Ministarstva zdravlja o uvjetima, organizaciji i načinu obavljanja hitne medicine, a prema kojem djelatnost i organizaciju izvanbolničke hitne medicine obavlja županijski zavod, odnosno, u našem slučaju, Zavod za hitnu medicinu Zagrebačke županije - napisao je.

Kad su sve Hitne na terenu, onda pošalju mene sa sanitetskim vozilom. Ali koga moja ekipa i ja možemo spasiti kad u kombiju imam samo udlage i zavoje, pita se vozač saniteta. Želio je ostati anoniman, ali njegovi podaci poznati su redakciji. Vozač je već šest godina i radi na području Zagrebačke županije. Dnevno u vožnji prijeđe, kaže, između 300 i 400 kilometara. Radi smjene od 12 sati, a plaća mu je 5000 kuna. Najviše od svega ga, tvrdi, smeta način na koji je vlast organizirala Hitnu pomoć.   

Dok nađemo osobu u nekom selu kojeg nema ni na GPS-u i dođemo do Zagreba, zna proći i po sat vremena. A slučajevi znaju biti prilično hitni. Nekad je čista sreća da ti ljude prežive.

- Liječnika je premalo, opreme i vozila također. Sve se krpa. Ako živite u mjestima oko Zagreba, kao što su Velika Gorica, Zelina, Zaprešić, Dugo Selo, Sveta Nedelja ili Samobor, možete moliti Boga da vam ne zatreba Hitna pomoć. Ja koji radim u njoj molim se tome svaki dan. Ako netko ne bi htio biti u situaciji da zove 112, onda sam to, vjerujte, ja. Hitna i sanitet iz Zagrebačke županije pacijente iz svih tih mjesta voze u Zagreb. Znate koliko to traje?

Dok nađemo osobu u nekom selu kojeg nema ni na GPS-u i dođemo do Zagreba, zna proći i po sat vremena. A slučajevi znaju biti prilično hitni. Nekad je čista sreća da ti ljude prežive. Međutim, djelatnici Hitne nisu krivi. Samo postupaju po pravilima i svi daju svoj maksimum, u to možete biti sigurni - rekao je naš sugovornik.

Po njemu bi se stanje moglo riješiti jedino kad bi sva manja mjesta oko Zagreba imala svoju središnju Hitnu službu s ispostavama. - Sva ta mjesta ne samo da nemaju svoje bolnice, nego im ni ambulante ne funkcioniraju. Svjedočio sam tome da se u tim ambulantama ne može sašiti ni obična rana ni promijeniti kateter - rekao je vozač.

Prosvjed stanovnika Zaprešića ispred zgrade poglavarstva zbog mladića koji je preminuo | Author: Tomislav Miletic (PIXSELL) Tomislav Miletic (PIXSELL)
Nezadovoljna je i liječnica koju smo kontaktirali, a koja je također htjela ostati anonimna. Iza nje je dugi radni staž u Hitnoj pomoći. - Bilo je samo pitanje dana kad će se dogoditi tragedija kakva se desila u Zaprešiću. Razlog? Premalo liječnika i timova Hitne pomoći koji jednostavno ne mogu pokriti sve. Sustav je davno prije trebalo reformirati - tvrdi liječnica. Dodala je da su zbog svega liječnici pod velikim stresom.

U Zaprešiću djeluje pet timova, koji pokrivaju i područje okolnih sedam općina. Ministar zdravstva Milan Kujundžić jedno vrijeme se nije javljao medijima da bi, nakon sastanka s premijerom Plenkovićem, održao tiskovnu konferenciju.

Sustav je funkcionirao, postupljeno je bilo prema hrvatskoj regulativi i standardima, rekao je Kujundžić na konferenciji za novinare. 

- Slučaj u Zaprešiću je izazvao veliku tugu i s druge strane veliki interes medija i javnosti. U roku od tri minute od poziva medicinska sestra i vozač bili su s opremom kod pacijenta. Medicinska sestra u prolazu je počela reanimaciju. Prema njezinoj izjavi pacijent nije imao puls i nije bilo disanja. Isto zatiče i medicinska sestra iz doma zdravlja u Zaprešiću koja radi reanimaciju srca. Nakon  20 minuta stigao je tim jedan s liječnikom i konstatirao da je smrt nastupila. To je bila nagla smrt u vrlo kratkom vremenu. Pacijent je imao astmu, a mi znamo da se od astme ne umire naglom smrću te je vjerojatno u podlozi bila još neka bolest pričekajmo nalaz obdukcije - rekao je ministar.

U većini europskih zemalja, kad dođe ovakav poziv, pacijent neće preživjeti. To je realnost postojanja i nestajanja s ovoga svijeta

Dodao je kako će slučaj opet komentirati u ponedjeljak kada se dobiju nalazi obdukcije. Rekao je i da ne vidi razloga zašto bi dao ostavku ako se pokazalo da je sustav u ovom slučaju funkcionirao

- Ja mislim da je većina Hrvata zadovoljna sustavom zdravstva kakve imamo. Vidite da je hrvatski zdravstveni sustav uistinu na zavidnoj razini, ali da ga treba popraviti - rekao je ministar. Na primjedbu novinara da sada građani ako pozovu Hitnu moraju biti spremni na to da neće biti spašeni, ministar je odgovorio: ‘U većini europskih zemalja, kad dođe ovakav poziv, pacijent neće preživjeti. To je realnost postojanja i nestajanja s ovoga svijeta’.

- Glede promjene regulative, mi razmatramo to. Zakoni i promjene se ne donose brzo, bit će i to regulirano. Mi nismo ni imali razlog za neke žurne izmjene jer je sustav, u usporedbi s ostalim u Europi, na zavidnoj razini. Nitko nema liječnika u Hitnoj koliko ima u Hrvatskoj - izjavio je ministar.

Prosvjed građana ispred Ministarstva zdravstva, traže smjenu ministra Kujundžića | Author: Marko Prpić (PIXSELL) Marko Prpić (PIXSELL)
Od Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu dobili smo pojašnjenje o funkcioniranju sustava. Kažu kako je izvanbolnička hitna medicinska skrb u nadležnosti županijskih zavoda za hitnu medicinu, a raspored timova utvrđen je Mrežom hitne medicine.

Mrežu potpisuje i odobrava nadležni ministar zdravstva.

- Županijski zavodi ukupno imaju 709 timova T1, 205 timova T2, 31 u pripravnosti te 105 timova u medicinskim prijavno-dojavnim jedinicama. Trenutačno u timovima izvanbolničke HMS radi 847 liječnika, 1529 medicinskih sestara/medicinskih tehničara i 837 vozača - dodali su.

Imunološki zavod Otkrivamo Top News Skandal: Imunološki propada, a ponude za njega ignoriraju

Da je broj medicinskih radnika nedostatan, svjesni su i sami. No nisu odgovorili na pitanje je li taj broj timova dostatan za cijelu Hrvatsku, kao ni u kojim je dijelovima zemlje situacija najkritičnija.

Znaju to dobro Đurđevčani, koji već dugo neuspješno traže pomoć ministarstva u osnivanju tima T2 u njihovu kraju. Lani u studenome ministar Kujundžić obećao je kako će Ministarstvo zdravstva sufinancirati osnivanje tima T2 za đurđevačku Hitnu pomoć.

- Krenuli smo u pregovore u prosincu 2017. godine i nadamo se da bismo projekt realizirali do kraja ove godine – kazala je Mirjana Hanžeković, ravnateljica Zavoda za hitnu medicinu Koprivničko–križevačke županije, kad smo se u srpnju raspitivali o toj temi.

No da bi se to realiziralo, Hrvatski zavod za hitnu medicinu mora odobriti još jedan tim, objašnjavaju u županiji dodajući kako su zavodu poslali zahtjev za tom izmjenom, ali još nisu dobili odgovor.

- Mišljenje Hrvatskog zavoda hitne medicine preduvjet je izmjeni Mreže hitne medicine na temelju kojeg ministar zdravstva donosi odluku o Mreži. U ovom trenutku nismo primili odgovor Hrvatskog zavoda hitne medicine – napisala nam je Melita Ivančić, pročelnica Službe ureda župana.

U kratkim crtama, ako se Hrvatski zavod za hitnu medicinu i ministar zdravstva ne slože o osnivanju novog tima, na terenu se neće promijeniti ništa. Hoće li se situacija nakon ove tragedije ipak mijenjati, nismo doznali ni od ministra Kujundžića ni od nadležnih u zavodu. Kažu kako rade na dodatnom osposobljavanju kadrova.

- U sklopu Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014-2020 Europskog socijalnog fonda, Hrvatski zavod za hitnu medicinu u suradnji s Ministarstvom zdravstva pokrenuo je projekt specijalizacije iz hitne medicine za 54 doktora medicine, koji su zaposleni u županijskim zavodima za hitnu medicinu, kako bi se privuklo mlade liječnike da ostanu u sustavu hitne medicine. U svrhu unapređenja sustava i osiguranja kontinuiteta znanja i vještina hitnih medicinskih timova, u svibnju ove godine počeo je i projekt Kontinuirano stručno osposobljavanje radnika u djelatnosti hitne medicine, također financiran sredstvima Europske unije, a čiji je cilj dodatno educirati ukupno 1824 radnika na različitim radilištima u sklopu djelatnosti hitne medicine - stoji u odgovoru. Objasnili su također kako bi bili učinkovitiji kad bi ih ljudi zvali u zaista hitnim situacijama.

Milan Kujundžić Najgori ministar Top News Kujundžiću treba ili objasniti kako se radi ili ga smijeniti

- Svaki nepotreban ili lažni poziv zauzima telefonsku liniju, a zbrinjavanje nehitnih stanja oduzima vrijeme timu HMS-a za pružanje pomoći na neophodnoj intervenciji. Nažalost, čak 70% pacijenata koji traže pomoć, bilo izvanbolničkog bilo bolničkog HMS-a, nisu hitni pacijenti, a tako velik postotak nehitnih pacijenata usporava rad HMS-a te dovodi u opasnost život ljudi koji imaju neko stvarno hitno stanje - stoji u odgovoru Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu.

Na pitanje zašto u pomoć Ružiću nije krenula Hitna pomoć iz Zagreba, odgovor je da to nije u njihovoj nadležnosti. Kao što policajci iz Zagreba neće izaći na intervenciju u Krapinu, jer to nije u nadležnosti njihove Policijske uprave.

Naime, u Zagrebu dežura 12 timova cijelu godinu, a po jedan od tih timova raspoređen je u šest podstanica, i to na Jarunu, u Novom Zagrebu, Gajnicama, Centru, Dubravi i Sesvetama. Da je Hitna pomoć krenula iz bolnice Sveti Duh u Zagrebu, stigli bi do Zaprešića za 20 minuta.

Također, da je Hitna pomoć krenula iz Zaboka do Zaprešića bi stigli za 25 minuta, a iz Gajnica bi im trebalo 11 minuta. Nažalost, u Zagrebačkoj županiji nema dovoljno timova Hitne pomoći, potvrdili su to iz Zavoda za hitnu medicinu Zagrebačke županije, a najkritičniji u županiji su upravo Zaprešić i Samobor.

Klinička bolnica u Mostaru Novac za Mostar Top News Bolnica u Mostaru kojoj smo platili dugove od 39 milijuna

Nesretnog Mattea su na groblju u Brdovcu kraj Zaprešića rodbina i prijatelji ispratili na posljednji počinak. Od mladića su se oprostili s bijelim ružama u rukama. Smrt mladića Mattea Ružića u Zaprešiću pokazala je da mreža Hitne pomoći nije kvalitetno raspoređena i da nedostaje hitnih medicinskih timova.

Iz Zavoda za Hitnu medicinu Zagrebačke županije su priopćili da je zaprešićki tim T1 je u nedjelju bio na intervenciji u kojoj su pomagali pijanoj djevojci bez svijesti, a samoborski tim T1 je u to vrijeme bio na intervenciji na prometnoj nesreći u Kalinovici. Tim sanitetskog prijevoza iz Zaprešića u kojem je bila medicinska sestra i vozač krenuo je na intervenciju u 17.28 sati u Ulicu Stanka Vraza 5. Istodobno, obaviješten je o intervenciji najbliži slobodan T1 tim, a to je onaj iz Jastrebarskog. 

Do Mattea je u 17.30 sati stigao tim sanitetskog prijevoza s punom opremom te su započeli s reanimacijom. Tijekom pružanja reanimacije pristupio je tim T1, koji je došao u 17.54 sati. Unatoč svim naporima kod reanimacije, muškarac je preminuo.

- Dok je Jastrebarsko ostalo bez tima T1 jer je bio na intervenciji u Zaprešiću, istodobno je preminuo jedan čovjek u Jastrebarskom. Broj timova Hitne medicine utvrđen je Mrežom hitne medicine kojom je propisano po pet timova T1 u sastavu: 1 doktor medicine, medicinske sestra ili teničar i vozač za područje ispostave zajedno s pripadajućim općinama te 10 timova u Velikoj Gorici - priopćili su iz Zavoda za hitnu medicinu Zagrebačke županije.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.