Top News
3833 prikaza

Ovako je nastala lažna priča o migrantima i silovanjima

Izbjeglice
1/2
REUTERS
Populisti tipično upotrebljavaju snažnu retoriku kako bi kreirali sliku da postoji prijetnja izvan grupe

"Migranti u Njemačkoj dobivaju besplatne kupone za javne kuće kako ne bi silovali građane", ova izjava koja graniči sa nekom rečenicom iz apokaliptičnog filma, zapravo je jedna od onih stvarnih koju je, u jeku predizborne kampanje za europski parlament, izjavio grčki političar Kyriakos Velopoulos i time zapravo potaknuo razmišljanje kako bi i možda Grčka trebala slijediti taj njemački primjer. 

Ovakve priče kruže godinama, no Njemačka a ni Austrija koja se u nekim slučajevima spominje, ne daje nikakve seks kupone migrantima. Pitanje izbjeglica vruće je pitanje posebno među populističkim političarima koji skupljaju glasove na biračkoj zabludi oko EU, i pitanja oko migranata, kažu analitičari ponašanja na društvenim mrežama. Oni koji provjeravaju činjenice tako su sad udružili svoje snage kako bi razotkrili niz političkih dezinformacija, a njih je mnogo. 

Seks kuponi u Grčkoj

Velopoulos je osnivač kršćansko nacionalističke stranke Grčko rješenje, koja zasada nema ni jednog zastupnika u EU parlamentu, a poznata je po svom osebujnom stilu, u kojeg se sasvim savršeno uklapa i njegova izjava o seks kuponima. 

"U Njemačkoj Sirijac ili neki drugi migrant dobije kupon dva puta dnevno, otiđe u javnu kuću, obavi svoj posao i ode. Ovo je Europa i to mi se ne sviđa", rekao je. 

Izbjeglice u BiH Led, glad, očaj Life Migranti na granici: Ništa ih ne može zaustaviti, grabe u EU

Upozorio je kako bi Grci "ubrzo, recimo 2021. godine" mogli doživjeti da i njihova vlada migrantima "daje besplatne kupone za odlazak u javne kuće" u Ateni. 

"A čak će i to platiti Grci". 

Njegovi komentari dolaze u trenutku izlaska Grčke iz gotovo deset godina strogosti, gdje "populistički političari i dalje iskorištavaju stalne poteškoće i dalje uspijevaju dobiti mnogo novih pristaša", rekao je novinar Thanos Sitistas Epachtitis koji je raskrinkao navode ovog političara na novinskom sajtu Ellinka Hoaxes. Članak je dio jednog od desetak onih koji se nalaze na Fast Check EU, nezavisnom projektu koji spaja izvještaje sa 19 različitih medija diljem Europe. 

Ova priča o kuponima je izmišljena, no i dalje "izrabljuje, manipulira i povećava tu postojeću anti migrantsku politiku u Grčkoj", smatra Lamprini Rori sa Sveučilišta Exter. 

Podsjetila je na istraživanje iz 2018. godine koje je pokazalo da više od 72 posto Grka i dalje vjeruje da je porast kriminala povezan sa brojem migranata u zemlji. 2010. godine grčka financijska kriza koja se poklopila i sa većim brojem izbjeglica stvorila je "otrovan koktel anti migrantskih osjećaja", piše CNN.

Njemačka je prihvatila politiku zaštite migranata tijekom krize 2015. godine ali i nadzirala grčki financijski krah, no postala je i prigodno "žrtveno janje" u ovim pričama, smatra Rosi. 

Izbjeglice u Turskoj Oni su primjer Life Jedina zemlja na svijetu koja nema problem s izbjeglicama

Lažne vijesti u kuponima u javnim kućama pokazuju na još jedan problem koji muči konzervativne Grke, a to je moralni raspad Europe. 

"Grci imaju snažan osjećaje oko religije, ortodoksnog kršćanstva, i žele poslušati političare koji obećavaju da će ju sačuvati", naglašava Epachtitis.

Pitanje je koliko će ova retorika donijeti bodova Velopoulosu, po predviđanjima bi njegova stranka trebala osvojiti samo dva posto glasova na predstojećim parlamentarnim izborima. 

Homofobija u Nizozemskoj

Populistički političar Thierry Baudet  poznat je po svojoj umjetnosti u šokantnim izjavama, no za razliku od grčkog kolega, on je na izborima puno uspješniji. Njegov euroskeptični Forum za demokraciju uz stranku premijera Marka Ruttea, dobio je najviše glasova na izborima. 

Nedavno je Baudet kojeg nazivaju "novim licem nizozemskog desnog populizma" krivcima za porast homofobije u Nizozemskoj proglasio "nekontroliranu migraciju". Njegovu tvrdnju istražila je Eufactcheck.eu, organizacija koju vodi European Journalism Training Association. Pregledali su niz istraživanja no nisu mogli pronaći podatke koji potvrđuju njegove izjave. 

Nakon što su pregledali i LGBT studije, zaključili su da je njegova izjava "netočna"

Bethel crkva POBJEDA Top News Završila najduža misa za izbjeglice - neće ih vratiti

Citirali su policijsku studiju iz 2015. godine koja je pokazala da je 61,8 posto osumnjičenih u nekim homofobnim zločinima zapravo nizozemske nacionalnosti.

"Populisti tipično upotrebljavaju snažnu retoriku kako bi kreirali sliku da postoji prijetnja izvan grupe", rekao je Claes de Vreese, sa Sveučilišta Amsterdam. 

Sličan primjer bio je i primjer Geerta Wildersa koji je govorio kako su gay prava i nizozemska prava ugrožena zbog migranata. 

I tako populističke stranke brane zemlju poznato po svojoj tradiciji tolerancije od 'migracijske ugroze'.

Islam i sloboda govora

"Kritiziranje Islama je zabranjeno", stajalo je na Facebooku njemačkog desničarskog političara Martina Sicherta iz stranke Alternativa za Njemačku (AfD). U svom postu je napisao kako po Europskom sudu za ljudska prava "zaštita islama je važnija od slobode izražavanja u Europi". 

Pozivao se na slučaj  Elisabeth Sabaditsch-Wolff, koja je 2009. godine održala seminar o Islamu i na kojem je usporedila odnos proroka Mohammeda sa djecom i pedofiliju. Seminar je promovirala austrijska stranka FPO. Sud ju je osudio zbog omalovažavanja religijskih doktrina i kaznio sa 480 eura. Žalila se Europskom sudu za ljudska prava koji je njezinu žalbu odbacio prošle godine. 

Po njemačkom istraživačkom sajtu Correctiv, komentari na Facebooku su "pojednostavljivali kompleksno pitanje". 

"Ne može se zaključiti po sudskoj presudi da je 'zaštita islama' važnija od slobode govora. Presuda čak ni ne sadrži taj pojam ili frazu", naglasili su. 

Migranti kod Velike Kladuše Povratak straha Top News Ekonomika straha: Danas migranti, sutra netko drugi

Sichert i dalje ostaje pri svom mišljenju. 

"Ako si uskratimo mogućnost za otvorenu i kritičnu debatu oko religija i kultura mi zapravo žrtvujemo našu slobodu govora i izražavanja na oltaru političke korektnosti. Ovdje se ne kritizira islam, već politike i sudovi, koji ne uspijevaju zadržati i zaštiti naše temeljno pravo, i to iz straha da bi to moglo nekom biti nelagodno", rekao je. 

Dio je to tog većeg problema s kojim se bave glasači u Njemačkoj, posebno oni desnog stava, a to je "osjećaj da je bilo kakva kritika islama zabranjena pod zastavom političke korektnosti". 

"EU ne vrši pritisak zbog političke korektnosti", dodao je Patzelt. Međutim, rekao je, u očima desničarskih populista, EU je ipak "izmislila ili osjetila neprijatelja" jer njezine politike ometaju sposobnosti nacionalnih država da se zaštite.

AfD, jednom na marginama politike, sada je treća po veličini stranka u Njemačkoj nakon velikog uspjeha na izborima 2017. godine.

Sve ove spomenute a i niz drugih populističkih stranaka za desetak dana diljem Europe pokazat će koliko su uspješne, i na europskom teritoriju.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar Heltelenna
    Heltelenna 02:08 18.Svibanj 2019.

    Znaš li gdje mogu naći ženu za jednu noć? Idite na > > > www.Sexcoss.Com