Top News
159 prikaza

Šok za "crvene": Prvi premijer komunističke Kine bio je gay

Zhou Enlai
dhlc.gov.cn
Ugledni kineski komunistički vođa navodno je cijelog života čuvao tajnu koju mu nitko iz partije ne bi oprostio

Ovih dana se u Kini očekuje objava knjige koje je izazvala mnoštvo kontroverzi prije negoli se uopće našla na policama knjižara.

U njoj, naime, piše da je cijenjeni Zhou Enlai - prvi kineski premijer - vjerojatno bio gay, unatoč tome što je bio u dugogodišnjem braku; te da je nekoć bio zaljubljen u školskog kolegu koji je bio dvije godine mlađi od njega.

Taj sporni sadržaj u Kini - zemlji u kojoj komunistička partija voli držati svoje vođe na nedodirljivom pijedestalu i gdje se na homoseksualnost gleda sa zgražanjem, iako službeno nije zabranjena, izazvao je veliko zanimanje javnosti. 

Autorica iz Hong Konga - Tsoi Wing-mui - bivša je urednica liberalnog političkog časopisa u kojem je već pisala o gay temama, iako joj je ovo prva knjiga.

Tsoi je pročitala sva javno dostupna pisma i dnevnike koje su pisali Zhoua i njegova supruga Deng Yingchao, iz čega se lako može iščitati koliko je bivši premijer volio školskog kolegu, ali i koliko je bio emocionalno distanciran od supruge, što je i više nego dovoljno za zaključak da je vjerojatno bio gay.

Zhou je bio premijer od revolucije u listopadu 1849. godine, koja je dovela Komunističku partiju na vlast, sve do smrti (uslijed karcinoma) 1976. godine, nekoliko mjeseci prije smrti kolege Mao Ce-tunga, osnivača moderne Kine.

Reuters se domogao nekoliko isječaka iz knjige nazvane "The Secret Emotional Life of Zhou Enlai", koja počinje riječima da je ovaj gay političar imao tu nesreću da se rodio 100 godina prerano.

Tsoi je izjavila da se pravo značenje dnevnika uvijek krilo svima pred očima, no nitko nije otvoreno želio progovoriti o tome, budući da im je tema homoseksualnosti bila potpuno nepoznata.

Danas u Kini nije zabranjeno biti gay, i većina velikih gradova ima živu gay scenu, no i dalje postoji velik pritisak od strane obitelji da se svi moraju vjenčati i imati djecu, bili oni homoseksualci ili lezbijke.

Isto tako, nekoliko poznatih osoba je javno priznalo da su gay, no to dosad nije učinio nijedan političar. 

Iako je kineska literatura i povijest bila puna relativno otvorenih stavova prema homoseksualizmu tijekom različitih dinastija, revolucija je uzrokovala ponešto sramežljiviji pristup.

Tsoi očekuje da će knjiga biti zabranjena u Kini, gdje je zabranjeno spominjati ikakve negativne strane (a to bi, prema njihovom mišljenju, bio homoseksualizam) bivših i sadašnjih vođa.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.