Top News
10649 prikaza

Ovo sad je pravo vrijeme za izmjene ugovora s Vatikanom

Emica Elvedji/ Pixsell
Ti ugovori mogu se mijenjati u izvanrednim situacijama, a sve ovo što nam se događa zbog pandemije korona virusa i potresa svakako ispunjava takve kriterije

Staro pravilo kaže da se u reforme obično ide u doba prosperiteta i stabilnosti. Hrvatska u reforme ne kreće ni u doba krize. Ipak, pandemija korona virusa premašuje razmjere svih kriza koje smo vidjeli u zadnjih nekoliko desetljeća i mogla bi natjerati Vladu, naročito vladajući HDZ, možda i uz pomoć SDP-a, da krene u zahvate koji bi spasili Hrvatsku od totalne propasti. Ako nećemo dobrovoljno, možda ćemo morati prisilno.

O reformama se u Hrvatskoj toliko razglabalo da su one pretvorene u šuplji označitelj, pojam lišen ikakvog sadržaja. U poštapalicu, nekad i psovku. A sad pojam koji se toliko izlizao da se više ni ne spominje.

No možda je sad prilika da se reforme vrate u modu. Jer sila Boga ne moli. I ako Hrvatska misli preživjeti novu ekonomsku katastrofu koja će uslijediti nakon ove globalne pandemije, i to nakon što se nije uspjela oporaviti ni od nedavne financijsko-korupcijske krize koja je trajala gotovo deset godina, onda će trebati zagrabiti dublje - i “robusnije” - nego ikad prije.

 | Author: Pixsell/PIXSELL Pixsell/PIXSELL

Koje bi to reforme mogle biti? Kako Hrvatska može iskoristiti ovu krizu za totalni remont? Može li HDZ uopće razmišljati o reformama? I je li Andrej Plenković prava osoba za takve zahvate?

Prije pet godina Most je pokušao natjerati HDZ i SDP da prihvate reformske zahvate od kojih se odustalo čim su Mostovi zastupnici digli ruku za formiranje HDZovih vlada, a potpuno utihnuli nakon što je Andrej Plenković izbacio Most iz Vlade.

Nakon toga sve se uglavnom svelo na preživljavanje na vlasti, u trenutku kad su pozitivna ekonomska kretanja u Europskoj uniji, s EU fondovima, pogurnuli Hrvatsku prema kakvom-takvom oporavku. Krenulo je nabolje, pa se HDZ tako i ponašao. Zaboravio na reforme i krenuo u kupnju birača, branitelja i izraelskih aviona. 

HRVATSKA POD PLENKOVIĆEM Top News Plenkiju se sve posložilo za miran san, a onda je krenulo...

 Ali što sad kad je slom opet na vidiku? U prvom redu, ova strka i protuustavna odredba o uvođenju propusnica za slobodno kretanje izvan prebivališta otkrilo je sav paradoks teritorijalnog ustroja Hrvatske. A upravo bi ta reforma otvorila put višemilijunskim uštedama, racionalizaciji, rezanju birokracije, krpanju financijskih rupa u tisućama jedinica lokalne samouprave...

Hrvatska ima 555 lokalnih jedinica i 20 županija, plus Grad Zagreb, plaćamo više od osam tisuća dužnosnika u predstavničkim tijelima lokalne samouprave i više od tisuću u izvršnim tijelima. Više od 160 jedinica nalazi se po razvijenosti ispod 75 posto prosjeka RH. Tu ne leže samo uštede, nego i prostor za racionalizaciju. Samo kad HDZ-u, ali i SDP-u, lokalna samouprava ne bi bila poligon za uhljebljivanje na svim razinama.

Osim toga, racionalizacija državne uprave bila je godinama na vrhu prioriteta zagovornika reformi. Ali Plenković je u svojemu mandatu samo gomilao nove birokrate i uhljebe, kupujući time glasove i socijalni mir. Večernji list nedavno je objavio podatak o tome da je u 184 državne institucije zaposleno čak 21.629 ljudi, a ukupni godišnji rashodi poslovanja iznose 67,3 milijarde kuna.

Zar netko misli da tu nema prostora za racionalizaciju? Zatim, prije točno godinu dana GLAS je u Hrvatskom saboru aktualizirao pitanje revizije Vatikanskih ugovora, temu koja se dobrih deset godina vuče političkom scenom i od koje velike stranke oportunistič- ki bježe. Na te ugovore Hrvatska izdvaja približno milijardu kuna godišnje. Ti ugovori mogu se mijenjati u izvanrednim situacijama, a kataklizma izazvana korona virusom svakako ispunjava taj kriterij.

Međutim, kako će se HDZ usuditi dirnuti u privilegij Katoličke crkve, kao glavnog političkog partnera u opstanku na vlasti?

 | Author: Patrik Macek/ PIXSELL Patrik Macek/ PIXSELL

No ova kriza otvara mogućnost - a zapravo potrebu - za reformama na svim razinama. Za veće poticanje proizvodnje umjesto turizma i uslužnog sektora, za poticanje privatnog sektora nauštrb bujanju državne i javne uprave, za racionalno baratanje državnim novcem umjesto razbacivanja na plaće, službene automobile i razne privilegije, od dužnosničkih do braniteljskih.

Zahvaljujući koroni otkrili smo da se može provesti digitalizacija javne uprave, da se može ubrzati daljinska nastava putem interneta, čak i da se može progurati Škola za život, da se može skrenuti pozornost na službe koje pomažu u ovakvim situacijama. A i da možemo prati ruke. Sve to je ubrzala korona, pa zašto onda ne bi ubrzala reforme koje bi pomogle da se Hrvatska lakše bori s njezinim posljedicama: prvenstveno ekonomskim, a onda i političkim, pa i društvenim?

Trumpova tvornica užasa Top News Nije slušao CIA-u: Najavili su mu da će korona 'satrati' SAD

Zato što je na vlasti HDZ. Jer iskustvo nas uči da HDZ na vlasti koristi sve blagodati državnih financija i raznih mehanizama vladanja - da bi što dulje i što lukrativnije vladao. A HDZ u oporbi tradicionalno opstruira, pa i otvoreno sabotira, sve reforme koje poduzme tadašnja vladajuća garnitura. HDZ na vlasti očekuje solidarnost, HDZ u oporbi izaziva pučističku atmosferu. Najveća stranka trebala bi imati najveći reformski potencijal, ali više njegovih političkih garnitura pokazalo je da su reforme za HDZ uglavnom samo smetnja.

 | Author: Josip Regović/ Pixsell Josip Regović/ Pixsell

Osim toga, na čelu HDZ trenutačno se nalazi osoba koja je poslovično neodlučna, kolebljiva, pa i plašljiva, političar u potrazi za kompromisima i interesnim koalicijama, karijerni diplomat, a ne lider.

Možda Plenković vjeruje da su reforme potrebne, ali nema kuraže nametnuti njihovu provedbu. Pogotovo u temama koje bi se odrazile na rejting i opstanak HDZ-a, i njega na čelu te stranke.

Zbog toga i gledamo ove polovične, neprovedive i nedovoljno odlučne mjere za spas gospodarstva, jer HDZ je stvorio okvir vladanja koji ne želi i ne može više probiti. Pa čak ni presložiti.

I kad HDZ već ne želi provoditi reforme u eri stabilnosti, morat će ih provoditi u trenutku gospodarskog kolapsa, socijalne propasti, depresije i beznađa koji nas čekaju nakon prolaska korone. Kolapsa koji može trajno promijeniti Hrvatsku - nagore.

Plenković ima obavezu, ako već ne i priliku, da pokrene reforme i spasi Hrvatsku. A tko zna, možda pritom spasi i sebe.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar BarbaraXM76
    BarbaraXM76 23:02 19.Travanj 2020.

    Sarah, 26. w­­w­­w­­.­­X­­x­­l­­a­­d­­y­­.­­x­­y­­z

  • Avatar BarbaraXM76
    BarbaraXM76 22:14 19.Travanj 2020.

    Maria, 24. w­­w­­w­­.­­X­­x­­l­­a­­d­­y­­.­­x­­y­­z

  • Avatar BarbaraXM76
    BarbaraXM76 21:03 19.Travanj 2020.

    Laura, 26. w­­w­­w­­.­­X­­x­­l­­a­­d­­y­­.­­x­­y­­z