Top News
197 prikaza

Petrov priznao nakon mjesec dana: 'Svega mi je već dosta!'

Božo Petrov
Dusko Jaramaz (PIXSELL)
Ne mogu više gledati da država nestaje dok oni misle samo kako sebe osigurati. Njima je prihvatljivo da prvo podijele fotelje, kaže Božo Petrov za tjednik Express

Igra živaca oko sastavljanja Vlade se nastavlja. Ni HDZ ni SDP nisu definitivno odbili Mostov prijedlog o trostranačkoj vladi, ali ga nisu niti podržali. Iz Mosta pripremaju nove uvjete ako jedna strana odustane.

"Ako Most bude išao samo s jednom stranom i bude nominirao premijera, bit će to Božo Petrov", kaže nam izvor iz Mosta upućen u pregovore.

Express | Author: Express Express

Osim toga, bilo koja strana koja bi išla s Mostom morat će “počistiti” svoje redove od neuspješnih ljudi, ali i onih s bilo kakvim teretima iz prošlosti. Potvrdio je to Ivan Lovrinović iz Mosta objavom na društvenim mrežama. 

Božo Petrov se tako bori na koju bi stranu prešao, baš poput Lukea Skywalkera iz ‘‘Ratova zvijezda’’ koji se dvoji između dvije strane sile. Samo se još ne zna koja je dobra, a koja je loša strana.

Ako budemo formirali vladu s jednim partnerom, on će morati i svojim ljudima jamčiti provedbu reformi. Oni koji su bili neuspješni u prethodnim vladama ili nose drugi loš teret, u tome neće moći sudjelovati. Ni Karamarko ni Milanović ne mogu biti kandidati za premijera.

Objavio je to profesor Lovrinović te tako dodatno suzio prostor i HDZ-u i SDP-u. No Lovrinović je odmah pozvao i birače da ako sve propadne, na novim izborima opet glasaju za Most.

Mostovci su jučer ipak nastavili pregovarati i s HDZ-ovim i SDP-ovim blokom. Tomislav Karamarko se sa svojim timom našao u Šibeniku s Božom Petrovom.

Karamarko je ujutro, pred središnjicom HDZ-a, rekao da ne odustaje od funkcije premijera i da se nada dogovoru s Mostom. Poslije tu izjavu nije htio ponoviti.

"Mi smo relativni pobjednik, imamo svoje reference, ali smo vrlo fleksibilni te smo za dobrobit hrvatskih građana spremni učiniti sve", rekao je Tomislav Karamarko uoči sastanka s Petrovom.

Na sastanku u Zagrebu SDP-ovce Branka Grčića i Sinišu Hajdaša Dončića dočekali su mostovci Nikola Grmoja i Ivan Lovrinović.

"Idemo na sastanak oko formiranja saborske većine i vlade. Ovo je vrijeme pregovora. Tehnička vlada odrađuje svoj dio posla i ništa nije dramatično. Nadam se da će sve dobro završiti", rekao je Grčić.

Iako su pregovarači suzdržani, iz oba bloka neslužbeno poručuju da neće biti ništa od velike koalicije. I sve su više siti uvjeta Mosta. No obje strane se boje prvi odustati i dati prednost drugoj.

"To je čista ucjena. Most za nos vuče cijelu naciju, a pogotovo nas političare. Ucjenjuju ne samo velike koalicije, nego i stotine tisuća građana koji su im dali glas na proteklim izborima. Upravo je ideja Mosta o zajedničkoj vladi čista prevara birača", rekao je naš izvor iz lijevog bloka.

Božo Petrov | Author: Željko Lukunić (PIXSELL) Željko Lukunić (PIXSELL)

Kako bi se prekinula ova igra bez granica, smatra da bi najpoštenije bilo sazvati sjednicu Sabora na kojoj bi dvije velike koalicije predložile svog kandidata za predsjednika Sabora te prepustiti izabranim zastupnicima Mosta da se o njima izjasne.

"Ako bi bili za jednog od kandidata, tada bi znali tko je većina i mogla bi se formirati vlada. Mostove zastupnike trebalo bi pustiti da glasaju po vlastitoj savjesti. To je jedini pošteni način da se ovaj cirkus prekine. U slučaju da odbiju ili ostanu suzdržani oko oba kandidata za predsjednika Sabora, tada bi Most bio krivac za izvanredne parlamentarne izbore", rekao je naš izvor.

Umjesto utopijskog prijedloga o zajedničkoj vladi, Most je trebao tražiti konsenzus oko četiri ili pet reformi ključnih za zemlju te potpisati sporazum kojim bi se garantiralo i njihovo provođenje.

"Od velike koalicije neće biti ništa. Situacija oko pregovora stalno se mijenja. Ovoj zemlji će trebati teške reforme jer situacija je preozbiljna", smatra taj izvor blizak HDZ-u.

Sinoć je je odluku o tome koga će podržati trebao donijeti i Hrid Drage Prgometa koji ima tri zastupnika u Saboru. Do zaključenja ovoga broja sastanak nije završio, ali neslužbeno doznaju da će oni sudjelovati u vladi i tražiti točne reforme koje treba provesti. Navodno su spremni i s HDZ-om, ali bez Tomislava Karamarka.

Prgomet je polako izgubio vjeru u Milanovića, ali je spreman i u njegovu vladu. Jasno je da je Prgomet bliži lijevoj opciji, ali saznajemo da mu je povjerenje u Milanovića poljuljano.

Čelnik Mosta Božo Petrov od lokalnog političara postao je čovjek koji odlučuje o sudbini zemlje. Pozicija je to u kojoj se nikad nije našao. Što god uradio, bit će izložen žestokim kritikama. Kako se nosi s pritiscima, kako teku pregovori, od čega neće odustati, što mu je najteže palo od Karamarka i Milanovića... Petrov je otvorio dušu za naš tjednik Express uoči konačne odluke Mosta.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.