Top News
395 prikaza

Plenkijeva obećanja za spas žrtava nasilja

Jelena Veljača i inicijativa #spasi me kod Andreja Plenkovića
Patrik Macek/ PIXSELL
Andrej Plenković da se radi o krupnom društvenom problemu i fenomenu, a poruka sa prosvjeda je i bila jako dobra i uključila je one na koje se najviše odnosi - žrtve

Nakon sastanka s predstavnicima inicijative #spasime premijer Andrej Plenković i začetnica inicijative Jelena Veljača medijima su predstavili što su dogovorili.
Plenković je rekao da se radi o krupnom društvenom problemu i fenomenu, a poruka sa prosvjeda je i bila jako dobra i uključila je one na koje se najviše odnosi - žrtve. 

"Taj krik nailazi na otvorena vrata Vlade i svih resora koji se time bave", rekao je premijer i dodao da su razgovarali dva sata o tome što od zahtjeva mogu napraviti u najkraćem roku, a što u srednjem.

"Možemo reći, preuzimam političku odgovornost, da se na razini države ustroji telefon za žrtve koji bi bio dostupan cijeli dan", obećao je premijer i rekao kako će operateri biti educirani da mogu pružiti savjet i pomoć. 

Drugi element je pitanje sigurnih kuća kojih nema u šest županija.

"Razgovarat ćemo sa županima i osigurati da se do kraja godine ustroje sigurne kuće", rekao je.

Obiteljsko nasilje Zlostavljanje žena Life "Muž mi je zabranio kave, a za stolom je pričao s Isusom"

Što se tiče izmjena zakona, uglavnom se radi o podizanju minimalnih kazni, a na tome će raditi Radna skupina u kojoj će biti i stručnjaci iz inicijative. 

"Jačat ćemo edukaciju, obrazovni sustav s međupredmetnim dijelom nastave, građanski i zdravstveni odgoj", rekao je Plenković i istaknuo kako je najvažnije senzibiliziranje mladih da je nasilje društveno neprihvatljivo i da šamar nije dozvoljen.

Ministar Božinović imat će razgovor s ravnateljstvom policije, vidjeti će kako ići dalje prema kvalifikacijama nasilja u obitelji i što mogu učiniti da se ta djela okvalificiraju na teži način. 

Ministarstvo socijalne politike radi dokument, precizan protokol što koje institucije rade u slučaju obiteljskog nasilja. Bit će dostupan na stranicama ministarstva od petka, rekao je Plenković i istaknuo da je dokument nastao neovisno od prosvjeda.

Jelena Veljača na kraju je istaknula kako očekuje od premijera i njegovih ministara da ispune obećanja te je ponosna što su ušli u Rande skupine.

"Radit ćemo to strastveno i nećemo vas iznevjeriti", rekla je.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.