Top News
442 prikaza

"Da smo mislili da nije počinio zločin to bi i rekli"

Robert Mueller
JIM BOURG/REUTERS/PIXSELL
Najavio je svoj odlazak, zatvaranje ureda i odlazak u privatnost

Posebni istražitelj Robert Mueller, koji je nedavno predstavio izvješće o ruskom uplitanju u američke predsjedničke izbore, podnio je ostavku u svom prvom obraćanju javnosti nakon objave tog izvješća. Kako je naglasio zatvara se ured posebnog istražitelja, a on sam povlači se u privatnost, a o slučaju više neće u javnosti govoriti, pa čak ni pred Kongresom. 

Rekao je kako njegovo izvješće govori samo za sebe, ali je dodao i kako, prema uputama koje je dobio od ministarstva, njegov ured nije mogao optužiti predsjednika za zločin. Iz ministarstva su njemu i njegovom timu naglasili da je protuustavno optužiti predsjednika za zločin.

Naglasio je Mueller da njegova istraga o ruskoj upletenosti u predsjedničke izbore 2016. nikada nije vodila podizanju optužnice protiv predsjednika Donalda Trumpa te da neće otkriti više informacija od onih koje su već objavljene u izvješću. Mueller je poručio da ga je Ministarstvo pravosuđa SAD-a izričito spriječilo u podizanju optužnice protiv trenutnog predsjednika.

"Optužba za kazneno djelo stoga nije opcija koju smo mogli razmotriti", rekao je Mueller novinarima i najavio svoju ostavku u Ministarstvu pravosuđa.

Donald Trump Trumpu svanulo Top News "Nemam dokaz veze Trumpa i Kremlja, ali ga ne oslobađam"

Redigirana verzija Muellerovog izvješća objavljena je u travnju, u kojoj se zaključilo da se Rusija više puta miješala u izbore 2016. godine te da je Trumpova izborna kampanja imala višestruke kontakte s ruskim dužnosnicima, ali se nije upustila u kriminalnu zavjeru s Moskvom kako bi osvojila Bijelu kuću. 

Mueller je također odbio prosuditi je li Trump opstruirao pravosuđe, iako je u izvješću navedeno 10 slučajeva u kojima je Trump pokušao spriječiti istragu.

"Kad bismo bili uvjereni da predsjednik nije počinio zločin, to bismo i rekli. Međutim, nismo utvrdili je li predsjednik počinio zločin ”, kazao je Mueller.

Dodao je da izvještaj na 448 stranica govori sam za sebe.

"Osim onoga što sam danas ovdje rekao i onoga što je sadržano u našem pisanom radu, ne vjerujem da je prikladno da nastavim govoriti", rekao je Mueller u kratkoj izjavi novinarima u sjedištu Ministarstva pravosuđa.

Trump, koji je u više navrata osudio Muellerovu istragu kao lov na vještice, smatra da je to pitanje riješeno.

"Ništa se ne mijenja zbog Muellerova izvješća", objavio je na Twitteru. "Nije bilo dovoljno dokaza, a kad dokazi u našoj zemlji izostanu osoba je nevina. Slučaj je zatvoren! Hvala."

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.