Top News
145 prikaza

Predizborna makljaža: Vodi se žestoka borba za pozicije na izbornim listama

Zoran Milanović
Petar Glebov (PIXSELL)
Iz vrha SDP-a napominju kako liste još nisu sastavljene, ali da je moguće da će se neki koordinatori naći na petom mjestu, no nikako na zadnjem

Među neke SDP-ove koordinatore izbornih jedinica ovog se tjedna uvukla lagana nervoza. Netko je, naime, pustio glas da bi se oni na listama za Hrvatski sabor mogli naći na zadnjem mjestu, a ministri na prvom. 

I naravno da im ta vijest nije bila po volji te su odmah krenuli u provjeru tih insinuacija.

Informaciju, koja je stigla i do Expressa provjerili smo kod izvora bliskog predsjedniku SDP-a i premijeru Zoranu Milanoviću i ona, kažu, nije točna. 

No očito je da je borba za pozicioniranje na listama već u punom jeku i da su mnogi u svojevrsnom grču jer ne znaju gdje će se na kraju naći njihovo ime. A samim tim upitna je i njihova politička budućnost.

Slaganje lista uvijek je pred izbore jedna od najčešćih tema političara bilo koje opcije i nema tog političara koji se sigurno barem jednom nije uvukao u kojekakve spekulacije.

Stranačka konvencija SDP-a pod nazivom Hrvatska raste | Author: Petar Glebov (PIXSELL) Petar Glebov (PIXSELL)

Ipak, od ove godine na parlamentarnim izborima glasujemo preferencijalno, odnosno svaki će građanin moći svoj glas dati onome tko mu je najmiliji na listi. 

Zato, oni koji iza sebe imaju jak ogranak ili su provjereno omiljeni među građanima mogu mirno spavati, jer i da su loše pozicionirani velik broj preferencijalnih glasova ako dobiju, osigurava im izravnu fotelju u Saboru.

Činjenica je da je jedini tko zna kako će izgledati SDP-ove liste jest Zoran Milanović, a on je sigurno neće otkriti još neko vrijeme. 

Stoga nije za osuditi spekuliranja mnogih u SDP-u jer Milanović koji ima prvu i zadnju riječ prilikom sastavljanja uistinu može iznenaditi.

"Informaciju o tome da će koordinatori biti na zadnjem mjestu dobili smo od jednog ogranka. Ako bi to bilo točno, to bi bilo skandalozno. Ministri bi ispali fini jer su na prvom mjestu, a koordinatori obični šljakeri", rekao je naš izvor iz vrha SDP-a. 

To su negirali pak oni bliski šefu Milanoviću i napomenuli da je sto posto sigurno kako se imena koordinatora neće naći na posljednjem mjestu.

Napominju da liste nisu još sastavljene, odnosno nisu ni u začetku, ali da je moguće da će se neki koordinatori naći na prvom, neki na četvrtom ili petom mjestu, no nikako na zadnjem. 

Ipak, najpopularniji ministri, sigurno je, bit će nositelji lista. Ranko Ostojić, ministar unutarnjih poslova i koordinator svih koordinatora trebao bi tako nositi devetu izbornu jedinicu u kojoj će se na drugoj strani naći ime šefa oporbe, Tomislava Karamarka.

Šef HDZ-a trebao bi se, naime, kandidirati u toj jedinici kojoj i po mjestu rođenja pripada. Boris Lalovac trenutačno najistureniji i najpopularniji ministar vodit će desetu izbornu jedinicu, a odmah iza njega trebali bi se naći potpredsjednik Branko Grčić i ministar uprave Arsen Bauk.

U toj jedinici, baš zbog pozicioniranja trojice ministara koordinator Darko Parić može očekivati tek četvrto mjesto. Nešto slično je i u prvoj izbornoj jedinici gdje će nositelj liste biti premijer Zoran Milanović, a na drugom mjestu naći će se prva potpredsjednica Vesna Pusić. 

Koordinator te jedinice je Davor Bernardić te bi se on tako mogao naći na trećem mjestu. Visoka, odnosno prva mjesta na listi mogu očekivati i potpredsjednica Vlade te članica predsjedništva SDP-a Milanka Opačić, ministar prometa Siniša Hajdaš Dončić, ali i Fred Matić te Orsat Miljenić.

"Kriteriji za pozicioniranje na listama bit će rad u Vladi ili u Saboru", kratko je komentirao izvor iz vrha SDP-a. 

Najveću muku SDP-u stvara četvrta izborna jedinica jer su tamo u minusu s kadrovima s obzirom na to da je Biljana Borzan otišla u Bruxelles u Europski parlament. 

Stoga bi tamo listu mogao predvoditi mladi Domagoj Hajduković, a na drugo mjesto pripalo bi HNS-ovu Ivanu Vrdoljaku.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.